Türkiye'de vatandaşlarımızın neredeyse her gün evlerine aldıkları ürünlerle ilgili çok önemli bir gelişme yaşanıyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve market fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, mart ayında markette 41 ürünün 33’üne zam geldiğini, 8’inin ise indirime girdiğini ifade ederken, konuya ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı.
Buna göre, karnabahar yüzde 275,8’lik fiyat farkıyla rekor kırarken; bunu yüzde 265 ile portakal, yüzde 239,6 ile pırasa, yüzde 205,1 ile limon ve yüzde 187,2 ile maydanoz izledi.
Karnabaharın 3,8 kat, portakalın 3,6 kat, pırasanın 3,9 kat, limonun ise 3,1 kat fazla satıldığını söyleyen Bayraktar,
çiftçide 23 lira 76 kuruştan alınan karnabaharın markette 89 lira 29 kuruşa, satıldığını söyledi.
Ayrıca Bayraktar, 13 lira portakalın 13 lira 71 kuruş olan üretici fiyatının markette 50 lira 4 kuruşa,
limonun ise yine çiftçiden 31 lira 87 kuruştan alınırken markette 97 lira 23 kuruşa satıldığına vurgu yaptı.
Aynı zamanda, mart ayı kapsamında karnabahar, markette fiyatı en fazla artan ürün olurken, çiftçide ise fiyatı en fazla artan ürünün sivri biber olduğunu ortaya çıktı.
Bayraktar, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Markette kabak fiyatları yüzde 50,4 ile markette fiyatı en fazla düşen ürün olarak gerçekleşirken,
bu ürünü yüzde 18,3 ile salatalık, yüzde 6,5 ile fındık,
yüzde 5,8 ile yumurta ve yüzde 4,6 ile yeşil soğan takip etti.”