Milyonları ilgilendiriyor! Yeni dönem resmen 1 Ocak'tan itibaren başlıyor

1 Ocak’tan itibaren emlak alım satım işlerinde yeni düzenlemeler geliyor. Milyonları ilgilendiren yeni karar 1 Ocak’ta başlayacakken, tapudaki yeni düzenleme sayesinde gayrimenkul alım satım işlemleri artık noter üzerinden de yapılabilecek.

Milyonları ilgilendiriyor! Yeni dönem resmen 1 Ocak'tan itibaren başlıyor

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde yeni dönem resmen başlıyor. Ev alıp satanlar için kritik uyarı geldi. Ocak 2023 tarihinden itibaren isteyen kişiler ev alım satımı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapabilecekler. İşte tapuda 1 Ocak’tan itibaren başlayacak yeni düzenlemeye ilişkin tüm merak edilenler…

Yeni dönem yeni yılda başlıyor

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren noter üzerinden ev alım satımı başta olmak üzere tapu işlemi ve devri işlemleri yapılabilecek.

Tapu harcına ek noter ücreti

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 olmak üzere satış bedeli üzerinden yüzde 4 olarak tahsil ediliyor.

Her yıl yeniden değerleme oranına göre düzenlenecek

Tapu işlemi için; tapu dairesi tercih edilirse yalnızca tapu harcı ödenirken, işlem noterde gerçekleştirilirse tapu harcına ek olarak noter ücreti de ödenmesi gerekecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu miktarlar, her yıl yeniden değerleme oranına göre düzenlenecek.

Yeni dönemde tapu süreci nasıl işleyecek?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar sürüyor.

Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda ise bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.

Engel hukuki bir durum bulunmadığından satış sözleşmesi yapılacak

Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığı tespit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

Satış sözleşmesi taraflar tarafından imzalanınca noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi de sisteme kaydedecek.

Yine verilen bilgiye göre, sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak.