Mithat Sancar-Kılıçdaroğlu buluşmasında ne konuşuldu?

Ankara’da olup biteni yakından takip eden, özellikle CHP’yi çok iyi bilen tecrübeli bir isimle sohbet ederken, yaklaşık iki ay önce Ankara’da gerçekleşen ve herkesten saklanan ilginç bir buluşmanın detaylarını öğrendim.

Buluşmanın enteresanlığı bir yana, karşılıklı talepler de çok önemli.

Yaklaşık iki ay önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ile Ankara Marriott Otel’de bir araya geldi. İki liderin baş başa gerçekleştirdiği iki saati aşan görüşmede, seçimde yapılacak iş birliği konuşuldu.

Sancar’ın, Kılıçdaroğlu’ndan tek isteği HDP ile yapılacak görüşmelerin açık ve net olması, ayrıca kamuoyuna açıklanması. İki lider bu konuda el sıkışarak anlaşmış fakat bundan sonraki gelişmeler daha da önemli.

Haber kaynağım İYİ Parti’nin bu görüşmeye hiç de olumlu yaklaşmadığının altını çiziyor.

İYİ Parti Kılıçdaroğlu’na, “Açık açık görüşürseniz biz yokuz” diyerek net bir tavır koydu. Hatta başka bir kaynaktan Meral Akşener’in daha da sert bir tavırla Kılıçdaroğlu’na, “Gerekirse biz masadan kalkalım, HDP otursun” mesajı gönderdiğini öğrendim.

Bu özel görüşmeden yaklaşık bir ay sonra da HDP’nin kapatılma davasını inceleyen Anayasa Mahkemesi, partiye yapılacak Hazine yardımına bloke konulması kararını verince, HDP hem Kılıçdaroğlu’ndan hem de Altılı Masa’dan açık ve net bir tepki bekledi. Fakat beklediği tepki gelmedi.

İşte tüm bu gelişmeler üzerine HDP kendi adayını çıkarma kararı aldı.

Fakat her şeye rağmen HDP, Kılıçdaroğlu’nun aday olması halinde destek verebileceğini hâlâ ifade ediyor. Tabii ki, her şeyin açık açık kamuoyu önünde görüşülmesi ve açıklanması şartıyla.

CHP yönetimi, HDP’nin aday çıkarmayıp kendi adayına destek vermesi halinde Kılıçdaroğlu’nun ilk turda cumhurbaşkanlığını kazanacağına inanıyor. Her ne kadar, CHP ile HDP arasında arka kapı diplomasisi sürse de Altılı Masa ile bu iş birliği çok zor görünüyor.

HDP’nin bu tavrından sonra Ankara’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimali artık daha güçlü konuşuluyor.