Mucize keşif Ay'ın karanlık yüzünde büyük bir anormallik doğmasıyla ortaya çıktı! Araştırmacılar detayları dünyaya duyurmak için birbirleriyle yarıştı

Araştırmacıların yeni keşfi başka bir mUcizenin de ortaya çıkmasına neden oldu. Ay'da tespit edilen anormaliteye yoğunlaşan araştırmacılar yeni tespit ettikleri bilgiyi dünyaya duyurmak için adeta birbirleriyle yarıştılar.

Mucize keşif Ay'ın karanlık yüzünde büyük bir anormallik doğmasıyla ortaya çıktı! Araştırmacılar detayları dünyaya duyurmak için birbirleriyle yarıştı

Ay'ın Dünya'ya bakmayan uzak bir tarafında anormal bir ısı baloncuğu keşfeden araştırmacılar bu baloncuğun kaynağını öğrenince daha çok heyecanlandı.

RADYASYON BALONCUĞU KEŞFEDİLDİ

Yeni araştırmaya göre bu ısı dalgası kısa süre önce yine Ay'ın uzak yüzünde keşfedilen granit tabakasının yaydığı doğal radyasyondan kaynaklanıyor. ABD'deki Güney Methodist Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeraltındaki bu granit tabakasının Ay'ın uzak yüzünde eskiden bir veya birkaç volkan olduğu anlamına geldiğini ifade etmişti.

3,5 MİLYAR YIL PATLAMAYI BEKLEMİŞ

Dünya dışında büyük miktarlarda granite çok nadiren rastlanıyor. Bu yüzden bulgu bilim insanlarını şaşırtmıştı. Granitin Ay'da, 3,5 milyar yıldır patlamamış ölü bir volkan nedeniyle oluştuğu tahmin ediliyor. Aynı araştırma ekibi bu kez de söz konusu tabakanın dev bir ısı baloncuğu ürettiğini keşfetti.

MAGMA TABAKASI YÜZEYE ÇOK YAKIN

Bulgular, granitin yer aldığı bölgede yaklaşık 50 kilometrelik bir alanın çevresine kıyasla 10 derece daha sıcak olduğunu gösterdi. Bu bölge, yüzeyde silikon açısından zengin olan ve içeri çökmüş bir volkanik krater olduğu düşünülen 20 kilometre çapındaki bir noktanın altındaydı.

Ölü yanardağ en son 3,5 milyar yıl önce patlamış olsa da aşağısındaki magma muhtemelen halen yüzeye yakın. Ayrıca radyasyon yayıyor.

MÜCİZE KEŞİF 5 TEMMUZ'DA DUYURULDU

Araştırmacılar granitin keşfini 5 Temmuz'da hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımladıkları bir makalede açıkladı. Bunun gibi ek ayrıntıları da 12 Temmuz'da Fransa'nın Lyon kentinde düzenlenen Goldschmidt Jeokimya Konferansı'nda sundular.