Mülteciler uzaktan iş gücü oldu

Covid-19 pandemisiyle milyonlarca insanın ilk kez tanıştığı uzaktan çalışma sistemi mültecilere de iş imkanı yarattı. Onlarca Afgan mülteci hem ülkelerinde hem de göç ettikleri ülkede uzaktan çalışıyor.

Mülteciler uzaktan iş gücü oldu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Küresel Eğilimler Raporu'na göre, zorla yerinden edilmiş kişilerin toplam sayısı 2021'in sonunda 89,3 milyonu buldu. Önceki seneye göre yüzde 8, 10 yıl öncesine göreyse iki kat artış görüldü. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), ise bu yılın başında dünya çapında 100 milyonu aşkın rekor düzeyde insanın yerinden edilmiş olduğunu, 53,2 milyonu kendi sınırları içinde ve 46,8 milyonunun yurt dışına çıktığını söyledi. UNHCR, işsizliğin dünyanın her yerinde arttığı toplumlarda iş bulmaya çalışan mültecilerin neden olacağı olası gerginliğe bir çözüm olarak uzaktan çalışmayı öneriyor.

Mülteci sorununa çözüm aranırken bir şirket uzaktan çalışma yöntemiyle mültecilere iş imkanı yaratıyor, evlerinden çalışmalarını sağlıyor. Uzaktan çalışma mülteciler için hayati bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor.

YaganKar, 2018 yılında Afgan göçmen Jamshid Hashimi tarafından yetenekli Afganlar için hem kendi ülkelerinin içinde hem de dışında uzaktan çalışma fırsatları yaratmak amacıyla Kanada'da kuruldu. Yetenek platformu olarak tanımlanan bu platform, Afgan serbest çalışanlarını dünyanın her yerindeki olası işverenlerle buluşturuyor.

MaryLou Costa'nın BBC'de yayımlanan haberine göre, ana ofisi Kanada'da bulunan YaganKar, teknolojiden tasarıma, pazarlama ve sosyal medyaya kadar çeşitli sektörlerde dünya çapında 70'den fazla işverenle 600'den fazla Afgan'ın uzaktan çalışarak para kazanmasına yardımcı oluyor.

Mülteciler uzaktan iş gücü oldu - Resim : 1

Çalışanların yüzde 20'si kadın

İşçilerin internet erişimi olan bir bilgisayara ve bir web kamerasına ihtiyacı var. 140'ı kadın olmak üzere mevcut 600 kişinin yaklaşık yüzde 70'i veya 400'ü Afganistan'da yaşıyor.

Geri kalanı ABD, Kanada, Avustralya, İtalya ve Endonezya dahil olmak üzere yaklaşık 20 ülkede bulunuyor. Çalışanların yüzde 20'si kadın.

YaganKar, firmalardan mevcut çalışmalarını yayınlamalarını isteyerek para kazanıyor ve kurucusu Bay Hashimi, operasyonları genişletmeye devam etmeyi planlıyor. Gelecek yıl 1.000'den fazla Afgan'ın olmasını ve kullanıcıların mevcut becerilerini artırmalarına yardımcı olacak bir öğrenme platformu başlatmayı istiyor:

"Hükümetin (Taliban'a) devrilmesinden önce de Afganistan'daki istihdam fırsatları ideal değildi. Fakat uzaktan çalışma, yaratıcı ve konser ekonomileri aracılığıyla, Afgan yeteneklerini (hem yurt içinde hem de yurt dışında) küresel pazarın taleplerine göre ölçeklendirebiliriz."

"Uzaktan çalışma istihdamın demokratikleşmesidir"

Daha fazla mültecinin uzaktan istihdam sağlamasına yardımcı olmak için çalışan başka bir sosyal girişim olan Londra merkezli Na'amal'ın kurucu ortağı Lorraine Charles, uzun zamandır mültecilerin uzaktan çalışan olmalarına izin vermenin gelişmiş ekonomilerdeki beceri boşluklarını kapatmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Kısa süre önce, bu web sitesi aracılığıyla iş bulan mültecilerin sayısını artırmaya yardımcı olmak için ABD merkezli küresel serbest çalışanlar platformu Upwork ile ortaklık kurarak bu alanda çalışmaya başladılar.

Charles, "Açıkçası tüm meslekler ve sektörler bunu yapamaz, ancak uzaktan çalışma fiili çalışma modeli haline gelirse, fırsatlara erişmek için küresel başkentlerde yaşamak zorunda değilsini.  Uzaktan çalışmayı istihdamın demokratikleşmesi olarak görüyorum. Fırsatlar her yerde değil ama içinde yaşadığımız bu yeni alanda olabilir" diyor.

Mültecinin bir kurumda çalışmasının yasak olduğu ülkede evden çalışabiliyor

Afganistan'dan ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kalan Azizi YaganKar'da çalışan mültecilerden sadece biri. Şu anda, mültecilerin bir şirket veya kuruluşunda maaşlı çalışmalarının yasak olduğu Pakistan'da yaşıyorlar.

Mülteciler uzaktan iş gücü oldu - Resim : 2

İnternetten çalışılmaya henüz karışılmadığı Pakistan'da Azizi, YaganKar adlı bir web sitesi sayesinde kendi okuduğu alanda, grafik tasarımcı ve animatör olarak para kazanmayı başardı. Azizi üç proje için işe alındı. Bunlar, BigiNagi adlı küçük bir Kanadalı moda perakendecisi için bir tişört illüstrasyonu tasarlamayı ve Afganistan'daki ve Kanadalı kadınlar için kurulan bir hayır kurumuna logo oluşturmaktı.

Standart olarak 200 dolar civarındaki tek bir proje ücreti, ailesinin bir aylık masraflarını karşılayabiliyor.