Mustafa Varank SOGEP İmza Töreni'ne katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır Valiliği'nde düzenlenen Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) İmza Töreni'ne katıldı.

Diyarbakır Valiliği YİKOB toplantı salonunda düzenlenen  törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Diyarbakır Valisi Sayın Münir Karaloğlu, Bismil Kaymakamı ve  Belediye Başkanı vekili Hamza Türkmen katıldı.

Bakan Varank, Diyarbakır'a müjdelerle geldiklerini belirterek "Birazdan şehrimizin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 7 farklı projeye imza atacağız. Böylece yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralık kaynağı Diyarbakır'a kazandıracağız. Bu imzalar sayesinde mesleki eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve kadın istihdamı gibi farklı alanlarda vatandaşımıza doğrudan dokunan projeler hayata geçecek." diye konuştu.

"Bakanlık olarak topyekün kalkınmayı gözetiyoruz. Yani hem iktisadi kalkınmayı sağlamak hem de nüfusun dezavantajlı kesimlerine odaklanıp sosyal refahı toplumun geneline yaymak için çalışıyoruz. İşte birazdan imzasını atacağımız projeler bu amaçlara doğrudan hizmet edecek." ifadelerini kullanan Varank, Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamında 5 milyon lira tutarında 3 farklı projeyi başlatacaklarını aktardı.

Bismil Kaymakamlığı ile yürütecekleri Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Projesiyle hafif zihinsel yetersizliğe sahip çocukların örgün eğitime devam etmelerini sağlayacaklarını anlatan Varank, her sene 60 öğrencinin bu merkezde eğitim alacağını, böylece bu çocukların sosyal ve ekonomik hayata kazandırılacağını dile getirdi.

Varank, "Tekstil İhtisas OSB’de, kadın istihdamını teşvik etmek üzere bir kreş kuruyoruz. Böylece kadınların çalışmasının önündeki en büyük engellerden biri olan çocuk bakım desteğini sağlamış olacağız. İl Müftülüğümüzle  4 ilçede yer alan 11 kütüphane bünyesinde, kitap kafe, gençlik merkezi, Kur'an kursu, spor salonu ve oyun alanları gibi aktivite üniteleri oluşturacağız. Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde başta çocuk ve gençler olmak üzere 30 binin üzerinde vatandaşımız bu imkanlardan ücretsiz faydalanabilecek. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'yla yaklaşık 15 milyon lira bütçesi olan 4 projemiz hayata geçecek." şeklinde konuştu.

Bunlardan ilkinin Çağrı Merkezi Projesi olduğuna işaret eden Varank, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Bağlar ilçesinde atıl durumdaki 3 bin 200 metrekarelik bir binayı onararak altyapısını çağrı merkezi yatırımına uygun hale getireceklerini kaydetti.

Varank, sonraki adımda en fazla istihdam garantisi sunan özel sektör yatırımına bu binayı kiralayacaklarını anlatarak Tohumculuk Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi'yle Diyarbakır Teknokent'teki 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvarı kuracaklarını müjdeledi. Bu laboratuvarın Diyarbakır ve bölge illerine uygun maliyetle hizmet vereceğini, Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceğini, üreticileri bilinçlendireceğini ve tarımda genç girişimcilerin yetişmesini sağlayacağını bildiren Varank, burada her yıl ortalama 400 üreticiye danışmanlık hizmeti vermeyi planladıklarını söyledi. Varank, kurulacak laboratuvar sayesinde firma başına tohum üretimini 6 bin tondan 15 bin tona çıkarmayı hedeflediklerine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Bu proje aynı zamanda yerli ve milli tohum çeşitliliğini artırarak sektörde ilave 2 bin istihdama da kapı aralayacak. Tarımsal kalkınmayı daha güçlü desteklemek adına, Tarıma Dayalı İhtisas OSB'nin kapasitesini de güçlendireceğiz. Altyapı eksikliklerini giderip OSB'nin cazibesini artıracak ve doluluk oranını yüzde 100'e çıkaracağız. Diyarbakır'ı gastro-turizmle de geliştirmek istiyoruz. Kuracağımız Gastro İnovasyon Merkezi ile ilimizin yöresel ürünlerini ekonomiye kazandıracak, üretim ve pazarlama süreçlerini destekleyecek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz" diye konuştu.