"Savaşta Ukrayna'dan sona en büyük zararı Türkiye gördü"

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı tv100 canlı yayınında Rusya Ukrayna savaşıyla ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Yaycı: "Türkiye bu savaşta Ukrayna’dan sonra en çok zara gören devlettir” dedi.

Tv100’de yayınlanan Pınar Işık Ardor’un sunduğu Pazar Siyaseti Programı’nın konuğu Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’ydı. Yaycı Rusya Ukrayna savaşının askeri ve ekonomik etkilerini değerlendirdi. Yaycı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin nükleer savaşa dönüşüp dönüşmeyeceğinden Montrö sözleşmesine kadar bir birinden önemi değerlendirmelerde bulundu. İşte Yaycı’nın çarpıcı açıklamaları:

En büyük zararı Türkiye’ gördü.

“İlk kez bunu biz gündeme getirdik. 15-16 yağ taşıyan gemi Azak denizinden Ruslar tarafından tutuldu. Bakın yakında Türkiye’de yağ sıkıntısı çekilmeye başladılar ya da bunu istismar edenler olabilir. Ve görüldü ki bunu istismar edenler oldu. Yağ fiyatları iki kat arttı. Savaşın en basit etkisi bu. Günlük yaşamda. Hep Ukrayna Rusya için konuşuyoruz. Ben Türkiye açısından bakarım. Ankara’ya bakarım. Bizi nasıl etkiler ona bakarım. Bakın 5 milyon turist şuan gelmiyor. 2.5 milyon net çalışan var turizm sektöründe. Türkiye’de ciddi bir gelir sıkıntısı olacak. Türkiye savunma sanayii açısından ciddi darbe yedi. Milli gemiler, gemi makinaları uçak motorları, İHA, SİHA motorları, buğday ithal ediyorduk bunlar da gitti Türkiye bu savaşta en büyük zararı gören ülke Türkiye oldu.

Batı Montrö için Türkiye’ye teşekkür ediyor

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin asıl sebebi Rusya’nın Akdeniz’e geçişinin güç aktarımının aktarımının önlenmesidir. Rusya’nın tek donmayan denizi Karadeniz’idir, Montrö nedeniyle Rusya tek sıcak denizinden istifade edemez. Akademisyenlerin söylediklerinin ne kadar ters olduğu ortaya çıktı. “Kriz anında batı Montrö’yü delmek ister” denmişti.  Bir tane ABD, NATO gemisi yok Ukrayna işgal ediliyor. Gelmiyorlar öyle bir niyetleri yok. Batı devletleri Türkiye'ye Montrö için teşekkür ediyor. 

Ukrayna nükleer silah üretebilir

Ukrayna'da Sovyetler döneminden kalan 5 tane nükleer tesis var. Bu 5 tesisin 1 yıl içinde nükleer silah üretebilecek kapasitede olduğu iddia ediliyor Rusya tarafından. Her ne kadar nükleer silahları bir anlaşma sonrası Rusya’ya vermiş olsalar da yeniden nükleer silah üretebilme potansiyeli var. Rusya ‘Ukrayna’da nükleer silah olursa bizim vurulmamız 5 dakika’ diyor. Aslında bunların hepsi bahane.

Dünyada yeni bir kutuplaşma çıkıyor

Rusya Ukrayna’ya karşı nükleer silah kullanmaz. NATO ve Varşova Paktının bir birlerine karşı nükleer silahların sınırlandırması anlaşmaları vardı. Bir çok anlaşma yapıldı. Nükleer silahlar he kriz oldu. Bu nükleer silah kullanımı iki kutuplu dünyanın pekiştirilmesi açısından hep sürekli kullanıldı. Yine kullanılıyor. Biz aslında yeni bir güç dengesine doğru gidiyoruz.  Öyle gözüküyor ki Ukrayna, Belarus, Rusya ve Orta Asya Türk cumhuriyetleri bunların hepsi Rus hegemonyası altına girecek. Rus kutbu…

Kazakistan’da bir gün bir zam yapıldı…

Bir gün bir zam yapıldı. Türkiye'nin 6,5 katı büyüklüğünde bir coğrafyayı müthiş bir asayişsizlik sardı. Koskoca Kazakistan ordusu olayları bastıramadı. Ve Rusya'nın başını çektiği adı olan kendi olmayan Kolektif Güvenlik Antlaşması Teşkilat tiyatro sahnesine çıktı. Tokayev çağırdı ve yaklaşık bin kişilik çapulcuların içinde olduğu bir askeri grup geldi asayişi sağladı. İki hafta önce Putin Tokayev’i Kremlin’e çağırdı ve bir resim verdi. Ve dedi ki “Arktık Kazakistan benim himayem altındadır’ mesajı verdi. Ve Aliyev’i de çağırdı. İttifak anlaşması imzaladı. Batı’nın hiç sesinin çıktığını gördünüz mü?

ABD ve Rusya’ya karşı en önemli kartımız NATO üyeliği

Ukrayna NATO üyesi olsaydı Rusya müdahale etmezdi. NATO üyesi olan devletler ve tarafsız olan devletlere Rusya dokunmaz. Bizim hem Rusya’ya hem de ABD’ye karşı en önemli kartımız NATO üyesi olmak. Bugün Türkiye NATO üyesi olmasaydı ABD Türkiye’yi parçalardı. Askeri müdahale bile yapardı.