Naci Ağbal'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Yüzde 5'lik enflasyon hedefine inanıyorum, yapabiliriz. Başka ülkeler enflasyonu yüzde 1-2'de tutuyor da Türkiye Cumhuriyeti neden tutamasın? Bizim ne eksiğimiz var?" dedi.

Naci Ağbal'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda para politikasıyla ilgili yaptığı sunumunda fiyat istikrarını önceleyen politikanın kararlılıkla uygulanacağını belirtti. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, "Yüzde 5'lik enflasyon hedefine inanıyorum, yapabiliriz. Başka ülkeler enflasyonu yüzde 1-2'de tutuyor da Türkiye Cumhuriyeti neden tutamasın? Bizim ne eksiğimiz var?" dedi.

Ağbal, Merkez Bankası'nın yıl içinde bütün araçlarını kullanacağını söyleyerek, "Merkez Bankası'nın sorumlu olduğu asıl unsur fiyat istikrarıdır" vurgusunu tekrarladı.  Ağbal, "Esas olan uzun vadeli faizlerin aşağı getirilmesi" ifadelerini kullandı.

Ağbal'ın konuşmalarından satır başları:

Hükümetizin fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele konusundaki kararlığlı çok net.

Faiz koridoru GLP gibi dolambaçlı bir yolla olmayacak.

Önümüzde belirlenmiş bir süreç var, bu ekip gece gündüz çalışarak hükümet tavsiyelerde bulunacak.

Zaman zaman esneklikler anlamında GLP gibi araçlar ortaya çıkar ama esneklikler bizi doğru yapmaktan uzaklaştırmayacak, kolayın değil zorun peşinde olalım.

Merkez Bankası'nın yapması gereken doğru zamanda doğru araçları kullanmak.

Toplum rezervlerin güçlendirilmesini istiyor, biz döviz biriktireceksek şeffaf plan dahilinde olacak, döviz piyasasındaki hareketleri etkilemeyeceğiz.

Swap işlemlerini yılbaşından sonra günlük vereceğiz.

Dijital para konusunda başlatılan Ar-Ge projesi var. Şu anda bu projenin kavramsal aşaması tamamlanmış durumda. 2021'in ikinci yarısında pilot testlere başlanmasını hedefliyoruz.