Nafaka ödemeyen eş, velayete sahip eş çalışmıyor olsa da AGİ alamaz

Çocuklar için uygulanan AGİ’den anne ya da babadan sadece biri yararlanabilir. İki eş aynı anda aynı çocuklar için AGİ’den yararlanamaz.

Nafaka ödemeyen eş, velayete sahip eş çalışmıyor olsa da AGİ alamaz

Asgari geçim indirimi (AGİ), ücret geliri elde eden kişilere uygulanıyor. AGİ’den kimin ne kadar yararlanacağı medeni durumuna, eşinin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre değişiyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre, asgari geçim indirimi, yıllarca uygulanan vergi iadesinin kaldırılmasıyla 2008 yılında hayatımıza girdi. Ancak, uygulamada hala zaman zaman tereddütler yaşanabiliyor. Tereddüt edilen konularda, Hazine Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan özelgeler ile açıklık getiriliyor.

Çocuklar için uygulanan AGİ’den anne ya da babadan sadece biri yararlanabilir. İki eş aynı anda aynı çocuklar için AGİ’den yararlanamaz. AGİ, işçi ve memurların ücret ve maaşları için ödedikleri verginin bir kısmının iade edilmesi anlamına gelir. Her çalışan için, asgari ücrete karşılık gelen kazanca ödenen birinci dilimdeki verginin yarısı oranında AGİ uygulanır.

Çalışmayan eş için yüzde 10, ilk iki çocuğun her biri için yüzde 7.5, üçüncü çocuk için yüzde 10, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında AGİ hesaplanır. Asgari geçim indirimi uygulanabilmesi için çocuğun mükellefle birlikte oturması ve 18 yaşını doldurmamış olması gerekir. Çocuk üniversite tahsilinde ise 25 yaşını dolduruncaya kadar anne babası AGİ’den yararlanır.