Napolyon’u fazla kolonya mı öldürdü?

Napolyon hakkında bir gizem daha çözülme yolunda. Ölümü hakkında çeşitli iddiaların bulunduğu Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın “çok fazla kolonya” kullanması sonucu mide kanserine yakalanarak hayatını kaybettiği iddia edildi.

Napolyon’u fazla kolonya mı öldürdü?

Atlas Okyanusu’ndaki Saint Helena adasında sürgündeyken 1821 yılında hayatını kaybeden Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın “kolonya takıntısı” nedeniyle öldüğü iddia edildi. Waterloo Muharebesi’nin ardından İngiltere’ye teslim olduktan sonra sürgüne gönderildiği adada 6 yıl kalan Napolyon’un otopsi raporunda ölüm nedeni, mide kanseri olarak gösterilmişti.

İngiltere’deki De Montfort Üniversitesi’nde görev yapan biyomedikal uzmanı Parvez Haris de Napolyon’un “çok fazla” kullandığı kolonyadaki uçucu yağlar nedeniyle mide kanserine yakalandığını iddia etti. Haris, uçucu yağların hormonları etkileyen, gelişim bozukluklarına ve tümörlere yol açan “endokrin bozucular” olduğuna dikkat çekti. Profesör Haris’e göre bu yağlara uzun süre fazla miktarda maruz kalmak, Napolyon’un mide kanserine yakalanmasının nedenini açıklıyor.

‘Kolonyayla banyo yapıyordu’

Napolyon’un askeri kamplara giderken yanında kolonya şişesi götürdüğünü belirten Haris, “Normalde bir insan yılda bir şişe kolonya tüketirken, kayıtlar Napolyon’un günde iki ila üç şişe bitirdiğini gösteriyor” dedi. Haris, Napolyon’un parfümlerini yapan Gervais Chardin’e her ay 50 şişe kolonya sipariş ettiğini, 1806’dan itibaren üç aylık bir kolonya faturasının toplam 423 frank olan 162 şişe arzını gösterdiğini söyledi.

Ayrıca biberiyeli kolonyanın Napolyon’a doğduğu yer olan Korsika’yı hatırlatması ve doktorların alkollü kolonyanın hastalıkları önlediğini söylemesi nedeniyle Fransız komutanın en az 20 yıl vücudunu ve başını kolonyayla yıkadığı belirtildi.

‘Problem çok fazla kullanmış olması’

Bilim insanı Parvez Haris, “Napolyon için kolonya iki ucu keskin bir kılıçtı” diyerek kolonyanın imparatora hem yararlı hem de ölümcül bir etki yaptığına dikkat çekti. Avrupa, Asya ve Afrika’da askeri kampanyalar yürüten Napolyon’un çok fazla kolonya kullanması nedeniyle ölümcül bakteri ve virüslerden korunmuş olabileceğini vurgulayan Haris, “Ama nihayetinde onlarca yıl aşırı dozda kullandığı için kolonya onu öldürdü.
 
Tespitlerime göre, imparatorun ölümünde ana nedenin kolonya olduğuna şüphe yok. Kullandığı arsenikli ilaçlar ve kozmetikler de dahil diğer kimyasallarla birlikte kolonyaya maruz kalmak, sağlığına ve mide kanserinden ölümüne katkıda bulunmuş olmalı” dedi.

Kaynak: Milliyet