NASA resmen hazırlıklara başladı! Dünya’nın sonu artık geldi, hepimizi oraya götürecekler

NASA, Mars’ın yanı sıra diğer gezegenlerde de çalışmalarını sürdürüyor. NASA’nın Dünya sonraki yaşam için çalışma yürüttüğü gezegenlerden biri de Titan. Titan’ın Dünya’ya çok benziyor olması, insan yaşamı için elverişli olabileceği ipuçları veriyor.

NASA resmen hazırlıklara başladı! Dünya’nın sonu artık geldi, hepimizi oraya götürecekler

Dünya genelinde iklim dengesinin bozulması, kuraklık, ekonomik krizler ve açlık, yavaş yavaş Dünya'nın sonuna geldiğine işaret ediyor. Bilim insanları da insanlığı kurtarmak adına başlattıkları çalışmalara son dönemde hız verdi. 

2030'lu yılların ortasında başlayacak görevin temel hedefleri arasında; kimyasal biyo-göstergeler aramak, uydunun metan döngüsünü incelemek ve hem yüzeyinde hem de atmosferinde meydana gelen prebiyotik kimyasal yapıyı araştırmak bulunuyor.

Titan, yüzeyinde kayda değer miktarda atmosfer ve sıvı olan tek uydu olarak biliniyor. Öte yandan, Dünya'daki dihidrojen monoksitin (su) aksine, uyduda metan yağmurları yağıyor. Buna rağmen Titan'da bazı yaşam formlarının hayatta kalması mümkün. Bilim insanları, çözücü sıvı (şekerin suda çözünmesi gibi, bir diğer maddeyi çözerek çözelti oluştan madde) olarak hidrokarbon kullanmış olabilecek geçmişteki ve şimdiki yaşam biçimlerini araştıracak.

ŞU ANDA YÜZEYİ HAKKINDA FAZLA BİLGİ YOK

 Temmuz ayında yayınlanan "Döner Kanatlı Yer Değiştirebilir Uçan Araç Dragonfly'ın Titan Görevinin Amaç ve Hedefleri" makalesinin yazarlarından Alex Hayes, Titan'ın kaşifler için ütopyayı temsil ettiğini söyleyerek sözlerine şunları da ekledi:

"Titan'a dair çok fazla bilimsel sorumuz var çünkü yüzeyinde gerçekten neler olup bittiğiyle ilgili henüz pek bir bilgimiz yok. Cassini görevinde Titan'ın Satürn yörüngesindeyken keşfedildiği sırada cevabını bulduğumuz her bir soru için 10 yeni soru daha ortaya çıktı."

DÜNYA’YA BENZER YAPILAR VAR

 13 yıl boyunca Satürn'ün yörüngesinde görev yürütüp 7 yeni uydudan biri olan Enceladus'un altındaki su okyanusunu keşfeden Cassini, Dünya'nınkinden 4 kat daha yoğun kalın metan atmosferi sebebiyle Titan'ın yüzeyinde neler olduğuna dair henüz bilgi edinemedi. Öte yandan, Titan'da kum tepeleri, göller ve dağlar gibi Dünya'dakilere benzer morfolojik yapılar mevcuttu fakat bu yapıların oluşumunu ortaya çıkaracak kadar veriye de şimdilik ulaşılamadı.

Hayes, "Cassini fırlatıldığı zaman Titan'ın yüzeyinin tamamının metan ve etandan oluşan sıvı bir okyanusla mı yoksa katı su buzu ve katı organiklerden oluşan bir yüzeyle mi kaplı olduğunu bilmiyorduk." dedi. Dragonfly bir konumda tam bir Titan günü (16 Dünya günü) geçirip deney ve gözlem yaptıktan sonra yeni bir konuma geçecek. Uzay aracının bir sonraki adımına mevcut konumdan toplanan verileri inceleyen ekip karar veriyor. Bu, Mars onlarca yıldır keşfedilirken geliştirilen bir taktik. Titan'ın yerçekimi, Dünya'dakinin yaklaşık 7'de biri ve hafif rüzgarların yer aldığı yoğun atmosferi de onu bir hava taşıtı için ideal kılıyor