Erdoğan: NATO artık tavrını belirlemeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maslak'ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi'nden katıldığı zirvede NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna'daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşüyor. Erdoğan, NATO'nun artık tavrının belirlemesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan: NATO artık tavrını belirlemeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maslak'ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi'nden katıldığı zirvede NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna'daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumu görüştü. Saat 17.00'de başlayan zirve yaklaşık 3 saat sürdü.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Moskova bu olayın tek mesulüdür. Bilinçli soğukkanlı ve uzun zamandır sürdürüyorlar. Rusya'ya derhal askeri eylemlerini durdurma çağrısı yapıyoruz. Rusya'ya en sert yaptırımları uygulayacağız. Ukrayna'nın daima yanındayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı NATO Olağanüstü Zirvesinde, liderler Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeleri ele aldı.

"NATO tavrını belirlemeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili yaptığı açıklamada NATO'yu işaret ederek, "Olayı devlet veya kurumsal bazda ele alacak olursak, burada da şu anda ortada sadece NATO kalıyor. NATO bu video konferans zirvesiyle beraber artık tavrını belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır. Malum, şu ana kadar Ukrayna’ya ciddi manada bir asker gönderme gibi durumla karşı karşıya henüz kalmadık. Herkes sadece laf yapıyor, iş yapan yok. Böyle bir durum söz konusu. Dolayısıyla Rusya artık sınırda ciddi denilebilecek sayıda asker yığınağı yapmış vaziyette. Tabii bu tablo karşısında neticenin ne olabileceğini kestirmek için herhalde kâhin olmaya gerek yok. Bu bakımdan yapacağımız bu video konferansta NATO müttefiki üye ülkelerin liderleri bakalım neler söyleyecek. Biz de tabii söyleyeceğimizi onların da söyleyeceklerine göre belirleyecek, tavrımızı ortaya koyacağız." dedi.

Erdoğan: NATO artık tavrını belirlemeli! - Resim : 1

Ortak açıklama geldi

Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır' ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Güçlü ve muteber bir caydırıcılığı sağlamak üzere gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız." denildi. NATO Zirvesi bildirisinde "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız." ifadeleri yer aldı.

"Sorumlu Rusya"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun devlet ve hükümet başkanları seviyesinde videokonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği olağanüstü zirvenin açılış konuşmasını yaptı.

Aylardır yapılan uyarılara ve diplomatik çözüm çabalarına rağmen Rusya'nın, Avrupa kıtasında barışı bozduğunu vurgulayan Stoltenberg, "İşgalin tek sorumlusunun Rusya olduğunu" ifade ederek 'Rusya'ya en sert yaptırımları uygulayacağız' dedi.

Stoltenberg, Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırarak, İttifakın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini yineledi.

Stoltenberg açıklamalarda bulundu!

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasının ardından tüm gözler NATO zirvesindeydi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kiritik zirve sonrası açıklama yaptı. Stoltenberg yaptığı açıklamada "Putin'in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır. 100'den fazla savaş jetimiz var. 120'den fazla gemimiz var. Hepsi hazır bekliyor." ifadelerini kullandı. Stoltenberg, "Rusya'yı saldırıyı derhal durdurmaya, tüm birlikleri Ukrayna'dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çağırıyoruz" dedi.

NATO Zirvesi Ukrayna Rusya gündemi ile toplandı. Toplantı sonrası kameraların karşına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg flaş açıklamalarda bulundu. Stoltenberg'in açıklamaları şöyle: Putin'in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır NATO müttefikleri yaptırımları devreye soktu. Burada daha fazlasını yapmak için hazır olmalıyız. Uzun vadeli bir sorun. Bu Rusya'yı dünya çapında daha saygıdeğer hale getirmeyecek. Karada ve havada NATO'nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz. 30'dan fazla yerde faaliyet gösteren 100'den fazla jetimiz var. Her müttefiki korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. 120'den fazla gemimiz var. Bunların içinde 3 tane de uçak gemisi grubu var. Ukrayna güçleri cesursa savaşıyor. Kiev'e yaklaştılar amaç hükümeti değiştirmek.

Rusya'yı saldırıyı derhal durdurmaya, tüm birlikleri Ukrayna'dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çağırıyoruz. Biz Ukrayna'ya destek sağlıyoruz. NATO Ukrayna'ya siber savunma konusunda da yardım ediyor. Çıkabilecek daha büyük bir krizi engellememiz gerekiyor.

İlave asker

Tüm müttefikler ve her NATO toprağını sonuna kadar korumaya hazırız. Avrupa'nın doğusuna ilave asker gönderiyoruz. Avrupa içinde karşılaştığımız en ciddi saldırı bu. Güçlü bir transatlantik bağ olmadan Avrupa'da güvenlik yoktur.

"Rusya'ya karşı direniyorlar"

Bu tam teşekkül bir işgaldir Ukrayna'ya yönelik. Amaçları da Ukrayna hükümetini değiştirmek. Bu hiç öngörülemeyecek bir olay ama Ukrayna silahlı kuvvetlerine saygımı ifade etmek istiyorum. Burada Rusya'ya karşı direniyorlar.

NATO Rusya anlaşması artık çalışmıyor

NATO-Rusya anlaşması artık çalışmıyor. Bir taraf bu anlaşmaya saygı göstermiyorsa o zaman bu anlaşma artık işlevsel değildir. Çünkü Rusya bunu yıllardır ihlal ediyor. Dünya, Rusya ve Belarus'u yaptıklarından sorumlu tutacak.

AB yüksek temsilcisi Borrell'den açıklama

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Önümüzdeki günlerde dünyanın kararlılığını göreceğiz. BM dışında da iyi tepkileri görüyoruz. AB Konseyi'nden gelen açıklamaları memnuniyetle karşıladık.

Zirve sonrası ortak bildiri

Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır' ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Güçlü ve muteber bir caydırıcılığı sağlamak üzere gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız." denildi. NATO Zirvesi bildirisinde "Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız." ifadeleri yer aldı.