NATO ve İsveç açıklaması! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin şartını duyurdu: "Taahhütlerini yerine getirirse Finlandiya gibi üye olabilir"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "İkili görüşmelerimizde, NATO’nun 'Açık Kapı Politikası'nı desteklediğimizi ve İsveç’in de Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerini somut şekilde yerine getirmesi halinde üye olabileceğini olabileceğini müttefiklerimize beyan ettik" dedi.

NATO ve İsveç açıklaması! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin şartını duyurdu: "Taahhütlerini yerine getirirse Finlandiya gibi üye olabilir"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından Brüksel’de görevli gazetecilerle bir araya geldi.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güler, Milli Savunma Bakanı olarak ilk defa katıldığı toplantıya yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine, toplantıda Vilnius Zirvesi öncesi hazırlıkların ele alındığını söyledi.

“AB’NİN SAVUNMA GİRİŞLERİNE DAHİL EDİLMESİ ÖNEMLİ”

Bakan Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ilk oturumu olan NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısında, NATO-Ukrayna ilişkilerini ve bu çerçevede Vilnius Zirvesi'nde alınması öngörülen kararlara ilişkin görüşlerini dile getirdiklerini ifade ederek, "AB Yüksek Temsilcisi'nin de katılım sağladığı bu oturumda ayrıca, AB üyesi olmayan müttefiklerin AB'nin savunma girişimlerine dahil edilmesinin Avrupa güvenliği açısından önemini de ifade ettik." şeklinde konuştu.

"MÜTTEFİKLERİMİZDEN TAM DESTEK BEKLİYORUZ"

Güler, toplantı kapsamında bulunduğu NATO Karargahı'nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yanı sıra ABD, Birleşik Krallık, Estonya, Litvanya, Yunanistan, Fransa ve Hollanda savunma bakanları ile gerçekleştirdiği görüşmelerde NATO gündemindeki konular ve ikili ilişkiler açısından önem arz eden diğer hususları ele aldıklarını vurgulayarak, "İkili görüşmelerimizde, NATO'nun 'Açık Kapı Politikası'nı desteklediğimizi ve İsveç'in de Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütlerini somut şekilde yerine getirmesi halinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceğini müttefiklerimize beyan ettik." dedi.