Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı Levent Göktaş'ın inanılmaz kaçış planı!

Ankara'da 20 yıl önce evinin önünde suikaste uğrayan Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesinde "planlayıcı" olarak aranan eski Özel Kuvvetler mensubu Mustafa Levent Göktaş'ın kaçış görüntüleri ortaya çıktı.

Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı Levent Göktaş'ın inanılmaz kaçış planı!

20 yıl önce Ankara'da evinin önünde suikaste uğrayan Necip Hablemitoğlu'nun cinayetiyle ilgili suikastın planlayıcısı olarak aranan eski Özel Kuvvetler mensubu Mustafa Levent Göktaş yakalanmamak için 13 günde 5 ev değiştirdi. Suikast tarihi olan 18 Aralık'a kadar dosyanın zaman aşımına uğrayacağını düşünerek saklanmak için 6 aylığa villa kiralayan Göktaş'ın bütün planları deşifre oldu.

Operasyon günü iki işbirlikçi ve bir avukatla buluştuğu restoranda kendisini yurtdışına kaçırmalarını isteyen, bıyıklarını da restoran tuvaletinde kesen Göktaş, şehir değiştirirken de polis noktalarına yakalanmamak için öncü araç kullandı. Zanlının yakalanması için oluşturulan özel ekip, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 5 ev ile bir büyük şirket binasına operasyon düzenledi. Antalya sokaklarında sırt çantasıyla gezen Göktaş'ın görüntülerine de SABAH ulaştı. Azmettirici iddiasıyla aranan zanlının yakalanması için tüm güvenlik birimleri ile hudut kapıları teyakkuza geçirildi.

Ankara'da evinin önünde 18 Aralık 2002'de suikaste uğrayan akademisyen Necip Hablemitoğlu soruşturma dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından raftan indirildi. Suikastın olduğu güne ilişkin tanık ifadeleri yeniden alınarak tüm şüphelilere ilişkin HTS kayıtları incelendi ve olayla ilgisi olabilecek şüphelilere ulaşıldı. Bu kapsamda Ukrayna'da firari olan Nuri Gökhan Bozkır hakkında İnterpol araması çıkartıldı. Bozkır, Milli İstihbarat Teşkilatının operasyonuyla Türkiye'ye getirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Nuri Gökhan Bozkır ile birlikte diğer şüphelilere yönelik de tespitler yaptı.

Şimdiye kadar iki dalga yapılan operasyonların ilk dalgasında eski asker Bozkır, daha önceden FETÖ ve casusluk suçlarından tutuklu bulunan Enver Antaylı ile Mustafa Levent Göktaş'ı cinayet için görüştürdüğü değerlendirilen Aydın Köstem, Göktaş ile birlikte hareket eden özel kuvvetlerde görevli emekli asker Mehmet Narin tutuklanmıştı. İkinci dalga operasyonda ise suikastın tetikçisi olduğu değerlendirilen Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve azmettiriciler arasındaki Fikret Emek tutuklandı. Dönemin özel kuvvetler komutanlığında MAK Alay Komutanı olan suikastın planlayıcısı olduğu iddia edilen Mustafa Levent Göktaş ise firar etti.

Adım adım takip

Mustafa Levent Göktaş'ın yaptığı kaçış planının detaylarına ve kaçış görüntülerine ilk kez SABAH ulaştı. İkinci dalga operasyonun başladığı 8 Haziran sabahı Mustafa Levent Göktaş'ın İstanbul Maslak'taki kızının evine, ikamet adresi olarak bildirdiği Ankara'daki ofisine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından eş zamanlı baskın yapıldı.

 Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı Levent Göktaş'ın inanılmaz kaçış planı! - Resim : 2
Göktaş, iki adreste de bulunamadı. Göktaş'ın kızının oturduğu sitede başka bir daire kiraladığını tespit eden polis, bu adrese gitti ancak zanlının çoktan firar ettiği belirlendi. Sitenin güvenlik kamerası kayıtlarından kaçtığı belirlenen Göktaş'ın o andan itibaren adım adım izi sürülmeye başlandı. İstanbul'da aranmaya başlayan zanlının, kendi aracıyla bir şirkete gittiği, daha sonra da bir restoranda iki işbirlikçi ve bir avukat ile kaçış planı yaptığı ortaya çıktı.

Bıyıklarını restoranın tuveletinde kesmiş

Buluştuğu işbirlikçiler A.G, Y.Ö. ve avukat K.E. ile kaçış planının detaylarını restoranda yapan Göktaş, restoranın tuvaletinde ise tanınmamak için bıyıklarını kesti. Göktaş'ın yakalanması için oluşturulan özel ekip, Göktaş'ın işbirlikçilerle birlikte Antalya'ya gittiğini tespit etti. İşbirlikçilerin yaşadığı adresleri tespit eden Ankara ve Antalya Emniyetine bağlı polis ekipleri A.G.'nin evine baskın yaptı. A.G.'nin evinde zanlı bulunamazken, polis işbirlikçi A.G. ile Ö.Y.'yi gözaltına aldı.

Polisteki sorgularında Mustafa Levent Göktaş'ın A.G.'nin baskın yapılan evin bulunduğu bölgedeki başka bir evde saklandığını itiraf etmesi üzerine bu adrese de operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda Göktaş'ın A.G.'nin evine baskın yapıldığını fark ederek kaçtığını belirlendi.

Saklanmak için peşin parayla 6 aylık villa kiralamış

Yakalanan işbirlikçilerin sorgularında Göktaş'ın Antalya'daki işbirlikçilerden 6 aylığına villa kiralamasını istediği, nakit parayla saklanmak için villanın kiralandığı belirlendi. Göktaş'ın ayrıca işbirlikçilerden kendisini yurtdışına kaçırmaları için yardım istediği öğrenildi.

 
Aynı zamanda avukatlık yapan Göktaş'ın saklanacağı 6 aylık süre zarfında soruşturma dosyasının 20 yılı aşarak zaman aşımına uğratma düşüncesinin olduğu ancak hukukçuların tarafından, Göktaş'ın dosyasında zaman aşımını kesen sebeplerin bulunduğu, bu nedenle soruşturma dosyasının zaman aşımına uğramayacağı ifade edildi.

Sokaklarda sırt çantasıyla geziyor

Özel ekip, Antalya'da yüzlerce güvenlik kamerasını izledikten sonra, Göktaş'ın bıyıkları kesilmiş halde Antalya'da sırt çantasıyla sokaklarda dolaştığını belirledi. Operasyonun ilk gününden itibaren Antalya'ya gelen Göktaş'ın 15 Haziran'a kadar Antalya'da kaldığını, burada yakalanacağını anlayınca da yeniden İstanbul'a kaçtığını belirledi.

Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı Levent Göktaş'ın inanılmaz kaçış planı! - Resim : 4

Şehir değiştirirken öncü araç kullanmış

Polisin ensesinde olduğunu ve her an yakalanacağını hisseden Göktaş, Antalya'da iki araç kiraladıktan sonra tekrar yola çıktı. Polis uygulama noktalarında yakalanmamak için öncü araç kullandığı tespit edilen zanlının İstanbul'a gelerek bir işbirlikçinin evinde kaldığını tespit etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla eve baskın yapan polis, zanlının 1 gece burada kaldıktan sonra taksiyle Anadolu yakasında Üsküdar İlçesinde bulunan büyük bir şirketin merkezine gittiğini tespit etti.

 
Göktaş'ın yakalanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla şirket binasına da operasyon düzenleyen polis, Göktaş'ı burada da bulmadı. Göktaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının koordinasyonunda Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekip tarafından tüm Türkiye'de aranıyor.

Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı Levent Göktaş'ın inanılmaz kaçış planı! - Resim : 5

İşbirlikçilere soruşturma

Türkiye genelindeki güvenlik birimlerine fotoğrafları dağıtılan şüphelinin yakalanması için Hudut kapıları da teyakkuza geçirildi. Zanlının fotoğrafları hudut kapılarına gönderilerek Göktaş'ın varsa yurtdışına kaçış planı engellenmeye çalışıldı.

 
Hablemitoğlu suikastının azmettiricisi olarak aranan Mustafa Levent Göktaş'ın kaçmasına ve saklanmasına yardım eden kişiler hakkında "kaçmaya imkan sağlama" suçundan soruşturma başlatıldı. Zanlılar gözaltına alınarak ifadeleri alınırken, Göktaş'a yardım eden avukat K.E. hakkında da aynı suçtan soruşturma yürütüldüğü öğrenildi.