Nerede oy kullanacağım? YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl ve nereden yapılır? Seçmen kâğıdı olmadan oy kullanılır mı?

Türkiye sandık başında. Bugün yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde oy kullanacakların seçmen bilgi kağıtları geçen günlerde dağıtılmıştı. Seçmen bilgi kağıtlarına ulaşamayanlar veya kaybedenler nasıl oy kullanacaklarını merak ediyorlar. Seçmenler arama motorlarında nerede oy kullanacağım? YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl ve nereden yapılır? Ve seçmen kâğıdı olmadan oy kullanılır mı? sorularının cevaplarını araştırıyorlar. İşte o detaylar.

Nerede oy kullanacağım? YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl ve nereden yapılır? Seçmen kâğıdı olmadan oy kullanılır mı?

Yüksek Seçim Kurulu geçtiğimiz günlerde seçmen kağıtlarını ve vatandaşlara dağıtmıştı. Yerel seçimlerde oy kullanacak vatandaşlar kimliklerini ve seçmen kağıtlarını ibraz ederek oy kullanabilecekler. Seçmen kâğıdı olmayan veya kaybeden vatandaşlar seçimlerde oy kullanıp kullanamayacağını merak ediyor. İşte, YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl ve nereden yapılır? Nerede oy kullanacağım ve seçmen kâğıdı olmadan oy kullanılır mı? Sorularının cevapları…

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Bilgi kağıdı yanında bulunmayan seçmen de oy kullanabilecek.

YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet'ten, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

SORGULAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA (NEREDE OY KULLANACAĞIM)

Seçmen kağıdını kaybeden veya eline ulaşmayan vatandaşlar, üç farklı alternatif yöntem ile birlikte oy kullanacağı yeri öğrenebiliyor.

YSK’nın internet sitesi üzerinden veya e-Devlet kapısında seçmen kaydı sorgulama işlemi yapılabiliyor. e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle birlikte seçmenler oy kullanabilecekleri sandıkları sorgulayabilir.

e-Devlet’e giriş yapan kullanıcılar sağ üst bölümde bulunan arama çubuğu kısmına “ Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” yazarak oy kullanabileceği okulu görüntüleyebilir.

Seçmenler oy verecekleri yeri “31/03/2024 tarihinde yapılacak olan 31 MART 2024 MAHALLİ İDARELER GENEL SEÇİMİ için oy kullanacağınız yer bilgileri aşağıda verilmiştir.” ifadesiyle kontrol edebilirler.

Oy vereceğiniz yer, sandık numarası ve sıra numarasıyla birlikte aynı hanede oturan seçmenler seçmen kaydı sorgulama ekranından görüntülenebilir.

SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Önemli: Alternatif olarak YSK seçmen kaydı bilgisi 444 9 975 numaraları YSK Çağrı Merkezi’nden veya Seçmen Sorgulama Mobil uygulaması üzerinden kontrol edilebilir.

GEÇERLİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN OY KULLANAMAYACAK

31 Mart Pazar günü oy kullanacak vatandaşların yanında geçerli kimlik belgesi olması zorunlu olacak. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfuz cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlanme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve sancılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi “ kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek.

OY VERMEYE HAZIRLANANLAR DİKKAT

Cep telefonu, fotoğraf makinesi, film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak olacak.

Üzerinde cep telefonu vb. cihaz bulunanlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna teslim edilebilecek.

Oy kullanma işlemi sona erdikten sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yere imza atılacak.