Niğde’de fay var mı, hangi fay var? Niğde deprem bölgesi mi, olası büyük depremden hangi iller etkilenir?

Niğde’de yaşanan 5 ve üzeri depremler korkutuyor. Yaşanan depremlerin ardından riski az olduğu düşünülen Niğde ile ilgili uzmanlardan da uyarılar geldi. Peki, Niğde’de fay var mı, hangi fay var? Niğde deprem bölgesi mi? Niğde’de büyük deprem olur mu? Niğde depreminden hangi iller etkilenir? Niğde kaçıncı derece deprem bölgesi? İşte Niğde fay hattı haritası!

Niğde’de fay var mı, hangi fay var? Niğde deprem bölgesi mi, olası büyük depremden hangi iller etkilenir?

Yaşanan büyük depremlerin ardından Türkiye’de endişe verici depremler yaşanmaya devam ediyor. Büyük yıkıma neden olan depremlerden Niğde’de etkilenmişti. Son günlerde Niğde’de yaşanan depremler akıllara pek çok soruyu getiriyor.

NİĞDE’DE FAY VAR MI, HANGİ FAY VAR?

Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Çopuroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Niğde’nin 4 ayrı aktif fay hattının üzerinde konumlandığını söylemişti. Prof. Dr. Çopuroğlu, bu faylardan ilkinin Adapazarı ve Erzincan depremlerine neden olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, ikincisinin İskenderun’da doğuya doğru uzanan Doğu Anadolu Fay Hattı, üçüncüsünün Niğde bölgesinde yer alan Adana ve Mersin'den başlayarak Gülek Boğazından geçip Develi, Kayseri ve Niğde üzerinden Erzincan'a uzanan Ecemiş Fay kuşağı, dördüncüsünün ise Şereflikoçhisar'dan başlayarak Niğde-Bor'a kadar uzanan Tuz Gölü fay hattı olduğunu belirtmişti. Çopuroğlu, 1940’ta Niğde ve Develi’de 6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu hatırlatmıştı.

Niğde’de fay var mı, hangi fay var? Niğde deprem bölgesi mi, olası büyük depremden hangi iller etkilenir? - Resim : 1

Kuzeyde Erciyes Dağı (Kayseri) ile güneyde Mersin ili arasında K25°D doğrultusunda uzanan yaklaşık 300 km uzunluğundaki Ecemiş Fay Zonu Orta Anadolu'nun en önemli neotektonik unsurlarından biridir.

YENİ DİRİ FAY HARİTASI

Niğde’de fay var mı, hangi fay var? Niğde deprem bölgesi mi, olası büyük depremden hangi iller etkilenir? - Resim : 2