Nijerya Cumhurbaşkanı Tinubu Türkiye'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar: "Ticaret hedefimiz 5 milyar dolar!"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ile düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İki ülke arasında savunma sanayi ve eğitim alanlarının da dahil olduğu 9 anlaşma imzalandı. Erdoğan açıklamasında, "ticaret ve yatırımlar alanlarında önemli bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize bağlılığımızı teyit ettik, atılması gereken adımları ele aldık" dedi.

Nijerya Cumhurbaşkanı Tinubu Türkiye'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar: "Ticaret hedefimiz 5 milyar dolar!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya Cumhurbaşkanı Tinubu ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve küresel gelişmeler ele alındı.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Ülkemize ilk resmî ziyaretini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Sayın Tinubu ve kıymetli heyetini Ankara’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendilerine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum.

Bugünkü görüşmelerimizin ve Nijerya heyetinin iş çevrelerimizle gerçekleştirecekleri temasların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Nijerya, bizim için dost bir ülke olmasının ötesinde, 230 milyonluk nüfusuyla Sahra Altı Afrika’daki en yakın ticaret ortaklarımızdan biridir.

Nijerya aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 bünyesinde, Filistin başta olmak üzere İslam dünyasını ilgilendiren birçok konuda yakın iş birliği hâlinde olduğumuz, stratejik öneme sahip bir ülkedir.

Sayın Cumhurbaşkanı ve kıymetli heyetiyle ticaret, yatırımlar, enerji, eğitim ve savunma sanayii alanlarındaki ilişkilerimizi bugün etraflıca değerlendirdik.

5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİ

Bu noktada, bizim gibi Nijerya tarafında da güçlü bir siyasi irade ve kararlılık olduğunu memnuniyetle müşahede ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’na çok sayıda bakan ve üst düzey yetkilinin refakat etmesi, bu siyasi kararlılığın en açık emaresidir.

Evvela, ticaret ve yatırımlar alanlarında önemli bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize bağlılığımızı teyit ettik, atılması gereken adımları ele aldık. Ayrıca Nijerya’daki yatırımlarımızı destekleyecek fırsatları görüştük. Bugün tesisinde mutabık kaldığımız Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi’nin bu açıdan hayırlara vesile olacağına inanıyoruz.

Kalkınma iş birliği kapsamında ise TİKA’mızın Abuja’da bir ofis açmasıyla birlikte Nijeryalı kardeşlerimizin refahına katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Malumunuz, Nijerya Afrika’nın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi konumunda. Sayın Tinubu’nun iktidara geldiği 2023 yılından bu yana ülke ekonomisini yeniden yapılandırmaya yönelik girişimlerinde enerji sektörü önemli bir yer tutuyor.

"TERÖRLE MÜCADELEDE NİJERYA'NIN YANINDAYIZ"

 Afrika’nın bilhassa sahil bölgesinde filizlenen terör örgütleri maalesef tüm kıtanın huzuruna tehdit teşkil ediyor. Sayın Tinubu’nun liderliğinde terörle mücadelesinde dost Nijerya halkının yanındayız. Nitekim bugün askerî eğitim ve istihbarat alanlarında daha yakın iş birliği imkânlarını değerlendirdik. Ülkemizin terörle mücadeledeki önemli tecrübesini paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttik.

Ayrıca Nijeryalı yetkililerin önde gelen savunma sanayi firmalarımızla bu ziyaret kapsamında yapacakları görüşmelerin müspet neticelerini de yakında alacağımıza inanıyorum.

Son olarak eğitim alanında iş birliği konusu önemli bir gündem maddesi olarak görüşmelerde yerini aldı. Pek çok Nijeryalı gencin ülkemizde eğitim görmesinden mutluluk duyuyoruz. Nijerya’nın genç nüfusu için ilave bir imkân sunabileceğimize inanıyorum. Bugün imzaladığımız eğitim iş birliği anlaşmasıyla da iş birliğimizin ahdî temelini sahada güçlendireceğiz.

Bu düşüncelerle sözlerime son verirken değerli kardeşim Tinubu’ya ülkemizi ziyaretleri dolayısıyla tekrar teşekkür ediyorum. Buradan dost ve kardeş Nijerya halkına en kalbi selamlarımı gönderiyorum."

TİNUBU: ÜLKENİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ise şunları söyledi: Birlikte çalışmaya; refahı, ortak refahı, demokrasiyi ve özgürlüğü tesis edebilmek için kararlılığımızı ortaya koyduk. Her iki ülke için önemli olan tüm hususları ele aldık. Bilhassa ekonomik faaliyetlerin içinde yer alan kesimlerimize katkı sağlayacak alanları, iş birliği imkânlarını ve istikrarı konuştuk. Afrika kıtasının istikrarına ve barışına yapılabilecek katkılardan bahsettik. Nijerya olarak kıtanın kalbinde yer alan bir ülkeyiz ve etrafımızda zorluklar, sınavlar ve istikrarsızlıklar bulunan bir coğrafyada bulunuyoruz.

Terörle mücadele konusunu ele aldık. İstikrarsızlaştırma faaliyetleri, haydutluk ve bölgemizde korku salan eylemleri konuştuk. Bunların üstesinden gelebilmek için birlikte çalışabileceğimizi ortaya koyduk. Bunun için size teşekkür ediyorum, değerli kardeşim.

Demokrasiye ve özgürlüğe olan taahhüdümüzü, kalkınmaya olan bağlılığımızı ifade ettik. Kalkınmaya çok ihtiyaç duyan, son derece kırılgan bir halkın ihtiyaçlarını konuştuk. Somali ile ilgili yaptığınız yorumları not aldık ve bu konuda bana güvenebilirsiniz.

İKİ ÜLKE 9 ANLAŞMAYA İMZA ATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu'nun huzurunda iki ülke arasında 9 anlaşma imzalandı.

Türkiye ile Nijerya arasında imza altına alınan anlaşmalar şöyle:

- Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Diasporadaki Nijeryalılar Komisyonu Arasında Diaspora Siyasası Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında
Medya ve İletişim Alanında Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Yükseköğretim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Helal Akreditasyon Kurumu ile Nijerya Ulusal Akreditasyon Sistemi Arasında Helal Kalite Altyapısı Alanında Mutabakat Zaptı

- Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) Tesis Eden Ortak Bildiri

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri İşbirliği Protokolü

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması

- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Akademisi Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Kadın İşleri Bakanlığı Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı.