Uçan iPhone fiyatlarına böyle çözüm buldular

Cep telefonundaki yüksek vergi ve taksit sınırı vatandaşları yurt dışından daha uygun fiyatlı telefonlar alma imkanlarına yönlendirdi. Yurt dışına cep telefonu almak için düzenlenen turlar ve pasaport kaydı için Yunan Adaları, Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan gibi ülkelere giriş-çıkışlarda rekor artışlar yaşandı.

Uçan iPhone fiyatlarına böyle çözüm buldular

Cep telefonundaki yüksek vergi ve taksit sınırlarının ardından iPhone tutkunlarının buldukları çözüm turizm sektörünü canlandırdı. Yunan Adaları, Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan'a pasaport kaydı için düzenlenen turlarda rekor artış yaşandı.

iPhone’un bazı modellerinin yüzde 100'ü aşan vergi oranları ve son modelinin 45 bin liraya yakın bir rakamdan satılması nedeniyle bazı ülkelerde resmen iPhone turizmi oluştu.

128 GB’lık iPhone 14 Pro Max Türkiye'de yüzde 96’si vergi olmak üzere 43 bin 999 TL'lik bir fiyat ile satışa sunuldu. Aynı cihaz ABD’den alındığında 1.099 dolara (20 bin 426 TL) denk geliyor. Kullanıcının yurt dışından getirdiği cihazı kendi pasaportuna kaydetmesi ile bu fiyata 2 bin 732 TL harç ve 117 TL Özel İletişim Vergisi ekleniyor. Böylece fiyat 23 bin 275 TL’ye çıkıyor. Yani tüketici aynı telefonu yurt dışından alarak 20 bin TL’den fazla kar edebiliyor.

Kaynak: Dünya