"O il depremden büyük oranda etkilenecek" diyerek Prof. Dr. Şükrü Ersoy korkutan açıklamayı yaptı: Ciddi bir zemin sorunu var, bir an önce tedbir alınmalı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen Marmara Depremi ile ilgili yaptığı açıklamada "Sakarya’nın zeminini alüvyon zemin olmasından dolayı depremden büyük oranda etkilenecek. Bir an önce tedbir alınmalı" ifadelerine yer verdi.

"O il depremden büyük oranda etkilenecek" diyerek Prof. Dr. Şükrü Ersoy korkutan açıklamayı yaptı: Ciddi bir zemin sorunu var, bir an önce tedbir alınmalı

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremle 11 ilin yerle bir olmasının ardından deprem gerçeği göz ardı edilemeyecek hayati bir öneme sahip olduğunu hatırlattı. Yaşanan büyük yıkımların ardından Marmara depremi de yeniden gündeme geldi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy Marmara depreminden büyük ölçüde etkilenecek olan Sakarya’ya uyarılarda bulundu.

"DEPREMDEN BÜYÜK ORANDA ETKİLENECEK"
Depremin her an gelebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, “Sakarya tabi ki Kocaeli’ne komşu. Büyük depremlerden etkilenen illerden bir tanesi. 1999 depremlerinde hem Kocaeli hem Düzce depremlerinde, Sakarya hem yapısal hem de can kayıpları bakımından başta gelen yerlerden bir tanesi. Sakarya’dan Kuzey Anadolu fayının bir kolu geçiyor bu çok önemli. Ama asıl önemli olan, Sakarya özellikle düz ova bölgesinde olduğu için alüvyon zemin fazla. Yani gevşek ve sulu, depremden çok etkilenebilecek bir zemin tipi bu. Dolayısıyla bu zeminin Sakarya’nın içinde deprem olmasa bile, uzak depremlerin yüzey dalgaları Sakarya zemininde hasar yaratabilir." dedi.

"CİDDİ BİR ZEMİN SORUNU VAR"
Prof. Dr. Ersoy "Dolayısıyla üstündeki yapılar da bununla ilgili hasar görebilir. O açıdan ciddi bir zemin sorunu var. Zemine uygun çok dikkatli yapı inşa edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde dediğim gibi hem yakın hem uzak depremlerden etkilenebilir. Üstelik yapı katlarında uzun yıllarda çok ciddi artışlar var. Yüksek yapılar uzak depremlerden etkilenmeye daha yatkın. Dolayısıyla sadece yapıyı sağlam inşa etmek değil, aynı zamanda zemine de uygun bir temel tipi seçmek çok önemli. Bunu birlikte yürütmek gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.