Ocak zammı tüm kalemlerde uygulanacak! Evde bakım aylığı, engelli maaşı, çocuk ve aile desteği alanlar dikkat. Bu oranlarda artış yapılacak

Aile Bakanlığı tarafından sağlanan sosyal destek ödemeleri de Ocak ayında yapılacak zamla birlikte artış gösterecek. Dar gelirli olup devletin sağladığı bu destekten faydalanan vatandaşlar 2024 ocak ayında maaşlarının ne kadar olacağını araştırmaya şimdiden başladı bile. İşte evde bakım aylığı, engelli maaşı, çocuk ve aile desteği alanların alacağı destek tutarı.

Ocak zammı tüm kalemlerde uygulanacak! Evde bakım aylığı, engelli maaşı, çocuk ve aile desteği alanlar dikkat. Bu oranlarda artış yapılacak

Türkiye'de vatandaşlar arası ekonomik sınıfın azaltılması ve dar gelirlilerin sosyal hayatta ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri açısından Aile Bakanlığınca destek ödemeleri yapılıyor. Her ay belli bir tarihte yapılan bu destek ödemelerine Ocak ayında yapılacak olan zam oranı konuşulmaya başlandı.

12. KALKINMA PLANI ÇİZİLDİ

Bu kapsamda 65 yaş aylığından evde bakım yardımına, engelli maaşından çocuk ve aile desteklerine kadar çok sayıda program uygulanıyor. Sosyal yardımların rotası hem 2024 yılı bütçesi hem de 12. Kalkınma Planı'yla çizildi. Buna göre sosyal yardım bütçesi artırılırken, sistem yeniden yapılandırılacak.

497 MİLYAR LİRA BÜTÇE HESAPLANDI

2024 yılı bütçesinde sosyal yardımlar için 497 milyar lira ayrılacak. Bunun 64,1 milyar lirasını 65 yaş üstü yaşlılar, engelliler ve yakınlarına bağlanan aylıklar, 56,2 milyar lirasını evde bakım desteği, 32 milyar lirasını aile destek programı kapsamında verilen destek oluşturacak.

Ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık primi giderleri için 100,5 milyar lira, sosyal konut finansman desteği için 15 milyar lira, Sosyal ve Ekonomik Destek için 12,5 milyar lira, elektrik tüketim desteği için 8,6 milyar lira, engelli eğitim taşıma gideri için 6,4 milyar lira kaynak aktarılacak.

MEMUR ZAMMINA GÖRE BELİRLENECEK

Sosyal yardımların bazılarındaki artış memur maaş katsayısına değişime endekslenmiş durumda. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memur maaş katsayısında yaşanan artış yaşlılara, engellilere, hastalara, çocuklara yönelik pek çok desteğe yansıyor.