Öğrenciler neden yurtdışına gidiyor? tv100.com yazarı Barış Yarkadaş gündeme getirmişti! Prof. Dr. Levent Eraslan değerlendirdi

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, İstanbul Karaköy’deki Özel Saint Benoit Lisesi’nden mezun olan 230 öğrencinin 228’inin Avrupa’daki okullara kayıt yaptırdığını gündeme getirmişti. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, öğrencilerin göç sorununu tv100’e özel olarak değerlendirdi.

Yabancı dilde eğitim veren, en yüksek puanla öğrenci alan devlet ve özel lise mezunlarının çoğu, yurtdışındaki üniversitelerde öğrenim görüyor. Yurtdışına göç eden öğrencilerin sayısı giderek artıyor.

Özel Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun 230 öğrenciden 228'inin Avrupa'daki okullara kayıt yaptırdı. Konuyu ilk olarak tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, Türkiye gündemine taşıdı.

"Gençler 'daha çok özgürlük' istiyor"

Yarkadaş, köşe yazısında, “Ak Parti, sırtını yasladığı siyasal islamcı tarikat ve cemaatlerin taleplerini yerine getirdikçe, gençlerle arasındaki makası açıyor. Tarikat ve cemaatler festivallerden konserlere dek bir dizi yasağı iktidar eliyle hayata geçirtiyor, gençler ise ‘daha çok özgürlük’ istiyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, öğrencilerin göç sorununu tv100’e değerlendirdi.

tv100 muhabiri Ceren Meriç’in “Öğrenciler neden yurtdışına gidiyor burada kurdukları hayalleri hedefleri gerçekleştiremiyorlar mı? Birçoğu da geri dönmüyor” sorusunu yanıtladı.

Prof. Dr. Levent Eraslan, “Örneğin istihdam beklentisi özgürlükler ve süreç içerisinde kendilerini rahat ifade edebilecek işler rahat yaşama gibi isteklerin olduğunu görüyoruz” dedi.

Prof. Eraslan gençlere Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Atatürk'ün bir sözü var cumhuriyetin ilk yıllarında tahsil için gönderdiklerine söylediği bir söz var "Kıvılcım gibi gidin ateş gibi dönün" bu çok önemlidir. Ve gidenlerden çoğu geri dönmüş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimine katkıda bulunmuşlardır”

Öğrencilerin kalabilmesi için ne yapılmalı?

"Öğrencilerin kalabilmeleri için eğitimci olarak size de soralım nasıl bir çözüm bulunabilir? Türkiye'deki öğrencilerin eğitim almak için gitseler bile geri dönmeleri için ya da burada kalabilmeleri için ne yapılmalı sizce?” sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Eraslan, “Göçün itici faktörleri dediğimiz istihdamın artması özgürlüklerin kurumsallaşması ve gençlerin kendi alanlarında çalışmalarına dönük politikaların mutlaka dizayn edilmesi gerekiyor. Umarım az önce bahsettiğim tüm problem alanları düzelir ve yetişmiş nitelikli becerikli insanlar kendi ülkelerine hizmet ederler ki onlar da bunu istiyorlar bunu biliyorum” dedi.