"Kız kardeşim olmadan okula gitmeyeceğim"

Taliban'ın hakimiyeti ele geçirdiği Afganistan'da bazı erkek öğrenciler, kızların okula çağrılmamasının ardından dayanışma için okulu boykot ediyor.

"Kız kardeşim olmadan okula gitmeyeceğim"

Ülkede öğretime koronavirüs sebebiyle zaman zaman ara verilmiş, Taliban'ın kontrolü sağlamasından sonraysa okullar bir süreliğine kapatılmıştı.

Taliban hükümeti cuma günü ortaokulların açıldığını ve erkek öğrencilerle erkek öğretmenlerin dönebileceğini bildirmişti. Ancak yapılan açıklamada kız çocuklarının dönüşüyle ilgili herhangi bir ifadeye yer verilmemiş ve okula gitmesi fiilen yasaklanmıştı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise birkaç gün sonra yaptığı açıklamada kız çocuklarının ancak güvenli ortam sağlandıktan sonra eğitime devam edebileceklerini söyleyerek, "Kızların eğitimine karşı değiliz. Ancak okula katılımlarının nasıl mümkün olabileceğine dair mekanizmalar üzerinde hâlâ çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Kadınlar toplumun yarısını oluşturuyor"

Bu kararın ardından Afganistan'da bazı erkek öğrenciler, kızlara desteklerini göstermek için okula gitmedi. Başkent Kabil'de 18 yaşındaki Ruhullah da bunlardan biri. "Taliban'a katılmadığımı göstermek ve kızların okula gitmesinin yasaklanmasını protesto etmek için okula gitmedim" diyen Ruhullah şöyle konuştu:

Kadınlar bu toplumun yarısını oluşturuyor. Karar, Taliban'ın değişmediğini gösteriyor. Kız okulları açılıncaya kadar da okula gitmeyeceğim.

Sosyal medyada da bazı erkek öğrencilerin "Kız kardeşim olmadan okula gitmeyeceğim" mesajıyla fotoğraf ve video paylaştığı görüldü.

Konu hakkında konuşan bir öğretmen kız öğrencilerin depresyonda olduğunu belirterek, "Kızlar okumak ve çalışmak istiyor. Öğrencilerden bazılarının son dönemiydi. Mezun olup diplomalarını almaya bir adım kalmıştı ancak şimdi ne yapacaklarını bilmiyorlar" dedi. 

Afganistan'da 20 yıl önce de iktidarda olan Taliban, o dönem kızların eğitimini resmen yasaklamamış, ancak güvenlik gibi sebeplerle okula gitmelerine izin vermemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü yöneticilerinden Heather Barr, mevcut durumun geçmişi hatırlattığına dikkat çekti:

Bunlar çok tanıdık geliyor. Yasağın sona ereceğine dair iyimser olamıyoruz. (Independent)