On yılda bir gerçekleşiyor! Hibrit Güneş tutulması için geri sayım başladı

On yılda bir gerçekleşen güneş tutulması 20 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek. Güney yarımkürede Ay, Güneş'i yaklaşık 76 saniye boyunca tamamen engelleyerek tam bir güneş tutulmasını izleme fırsatı yaratacak.

On yılda bir gerçekleşiyor! Hibrit Güneş tutulması için geri sayım başladı

Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle meydana gelen ve Güneş'in görünümünü tamamen yok eden hibrit Güneş tutulması 20 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek. On yılda bir meydana gelen astronomik olay gündüzü daha karanlık bir hale getirecek.

“ATEŞ ÇEMBERİ” HALİNE GELECEK

Güneş tutulması Hint Okyanusu'ndaki Kerguelen Adaları yakınlarında bir güneş doğuşu olarak başlayacak. Batı Avustralya kıyılarını sıyıracak ve ardından Doğu Timor ve Batı Papua boyunca ilerleyecek ve birkaç saniyeliğine bir "ateş çemberi" haline gelecek.

Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları üzerinde Güneş batışı olarak son bulacak. Forbes'da yer alan habere göre, tam Güneş tutulmasına nispeten az sayıda insan şahit olacak.

Sadece 50 bin kişinin Batı Avustralya'daki Exmouth Yarımadası'na gelmesi bekleniyor. Bölgenin normal nüfusu ise 5 bin civarında. 20 Nisan 2023 Perşembe günü, güney yarımkürede Ay, Güneş'i yaklaşık 76 saniye boyunca tamamen engelleyerek tam bir güneş tutulmasını izleme fırsatı yaratacak.

2031’E KADAR YOK

Son hibrit Güneş tutulması Kasım 2013'te gerçekleşti. Bir sonraki ise Kasım 2031'e kadar olmayacak.