Önce Amerika, şimdi Avrupa... Küresel piyasaları etkileyen kararda temkinli hareket ediliyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün politika faizini sabit bırakmasından sonra sınırlı da olsa pozitif bir seyir izlerken, bugün de gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına çevrildi.

Önce Amerika, şimdi Avrupa... Küresel piyasaları etkileyen kararda temkinli hareket ediliyor

Yaklaşık bir yıldır her toplantıda politika faizini artıran Fed, 15 toplantıdan sonra bu adımlarına ara verdi.

Verilen detaylara göre, Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tutarken, Fed tarafından yapılan açıklamada, "Hanehalkları ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemeldir." ifadeleri kullanıldı.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyona ilişkin tahminler de bu sene için yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a çıkartıldı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI KARARINI AÇIKLAYACAK

Ayrıca Avrupa'da dün alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, bugün gözler ECB'nin para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası gerçekleştireceği sözle yönlendirmelere çevrildi.

Para piyasalarında yaşanan fiyatlamalara göre, ECB'nin bugün politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metninde ve Lagarde'ın açıklamalarında gelecek döneme ilişkin olası ipuçları yatırımcıların odağında yer alıyor.