Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Giresun… Karadeniz’de çok korkunç bir şeyler oluyormuş

Karadeniz'de yapılan çalışma sonrasında ortaya çıkan korkunç gerçek, yürekleri burktu. Rusya ve Ukrayna arasında meydana gelen savaş sebebiyle Karadeniz'deki askeri operasyon on binlerce deniz canlısının ölümüne neden oldu. Verilere göre, Karadeniz'de savaş nedeniyle 2 bin 500 yunus yaralanarak hayatını kaybetti.

Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Giresun… Karadeniz’de çok korkunç bir şeyler oluyormuş

Royal Society dergisi Biology Letters'da yayınlanan çalışma, Akdeniz'in Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna tarafından çevrelenen Karadeniz'de on binlerce deniz memelisinin öldüğünü gösterdi. Çalışma, ülkeler arasında meydana gelen bu savaşlardan insanlar dışında da yüz binlerce canlının zarar gördüğünü, ancak maalesef insanlar konu olduğunda onların pekte önemsenmediğini ortaya koydu. Araştırma sonucunda, uzmanlar bölgede bazı türlerin yok olabileceğine dair önemli uyarılarda bulundu. 

Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Giresun… Karadeniz’de çok korkunç bir şeyler oluyormuş - Resim : 1

İNSANLARIN GÖLGESİNDE KALIYORLAR

Polonya'daki Rzeszów Üniversitesi'nde çalışmanın yazarı Ewa Węgrzyn, Newsweek'e verdiği demeçte, "Vahşi hayvanların savaşın yıkıcı etkilerine karşı bağışık olmadığı, genellikle büyük acılara ve ölüme katlandığı gerçeğini gün ışığına çıkarmak istedik. Bir savaş sırasında hayvanların çektiği acının ölçeği çok büyük, ancak genellikle gerçekler birkaç nedenden dolayı bilinmiyor. Birincisi, diğer canlıların içinde bulunduğu kötü durum, genellikle insan kaybının gölgesinde kalıyor. İkincisi, savaş sırasında bilimsel araştırma yapmak son derece zordur. Üçüncüsü, barış zamanlarında bile bazı türlerin ölümlerini izlemek zordur, bu nedenle savaş sırasında onlara ne olduğu daha da belirsizdir."

Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Giresun… Karadeniz’de çok korkunç bir şeyler oluyormuş - Resim : 2

KARADENİZ'DE ÇOK SAYIDA YUNUS ÖLDÜ

Yazar Ivan Rusev, Tuzlivsky Limany Tabiat Milli Parkı'nın bilim adamı olarak Karadeniz kıyısında yaşıyor ve araştırmalar yapıyor. Savaşın patlak vermesinden sonra, karaya vuran çok sayıda yunus ölüsü var. Karadeniz'i çevreleyen diğer ülkelerden de benzer raporlar aldı."

Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Giresun… Karadeniz’de çok korkunç bir şeyler oluyormuş - Resim : 3

TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER

Węgrzyn, bu raporların "özellikle endişe verici" olduğunu, çünkü Karadeniz'de bulunan üç cetacean türünün (mutur balığı, kısa gagalı yunus ve afalina) Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Kırmızı Listesi'nde listelendiğini söyledi. Resmi verilere göre, bu tehdit altındaki türlerden sayılıyor. Węgrzyn, "Bu nedenle, savaşın deniz memelilerini nasıl etkilediğini ve tehdidin boyutunu öğrenmek için bilimsel araştırma yapmaya karar verdik." dedi.

Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Giresun… Karadeniz’de çok korkunç bir şeyler oluyormuş - Resim : 4

ÖNEMLİ BİR ARTIŞ VAR

Buna ek olarak, Węgrzyn ve meslektaşları, 2015-2021 yılları arasındaki aynı aylarda, yani Rusya'nın Ukrayna'yı tam kapsamlı işgalinden önce, bölgedeki deniz memelisi ölümlerine ilişkin verileri inceledi. İkili yaklaşımlarıyla araştırmacılar, Karadeniz'deki askeri faaliyetlere atfedilen deniz memelisi ölümlerinde "önemli bir artış" belgelediler.