Orionid meteor yağmuru nedir? Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Her yıl Ekim ayında gerçekleşen Orion meteor yağmuru için geri sayım başladı. Birçok kullanıcı "Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?" gibi aramalar yapıyor. Peki, Orionid meteor yağmuru nedir? Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? İşte detaylar...

Orionid meteor yağmuru nedir? Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu ve 'Orion meteor yağmuru' olarak da bilinen meteor yağmuru merkla bekleniyor.   Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutundan ortaya çıkan, gökyüzünün bulutsuz olması halinde, yapay ışıkların olmadığı yerlerde görülebilecek olan Orionid meteor yağmuru nedir?  Orionid meteor yağmuru hakkında detaylı araştırma başladı. Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Orionid meteor yağmuru nedir? Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi? - Resim : 1

 Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi?

'Orion meteor yağmuru' olarak da bilinen meteor yağmuru 20 -21 Ekim’de net bir şekilde izlenebilecek. Yılda bir kez gerçekleşen meteor yağmuru, hava koşullarına göre izlenebilecek. Şehir merkezlerine uzak noktalardan, ışıksız ortamlardan görülmesi bekleniyor. Gece yarısından sonra 1 ila 4 arasında en iyi izlenme elde edilecek saatler olarak biliniyor.

Orionid meteor yağmuru nedir? Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi? - Resim : 2

 Orionid meteor yağmuru nedir? 

Meteorlar saatte ortalama 240 bin km hızla yol alıyor ve bu hızla hareket ederler.  Gökyüzünde birkaç saniyeden bir dakikaya kadar süren parıldamalar yaratıyor. Orionid meteor yağmurları Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir.

Orionid meteor yağmuru nedir? Orionid meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Türkiye'den izlenebilecek mi? - Resim : 3

Genellikle Orionids olarak kısaltılan Orionids meteor yağmuru , Halley Kuyruklu Yıldızı ile ilişkilendirilen en üretken meteor yağmurudur . Orionidler, geliyor gibi göründükleri, radyan olarak adlandırılan nokta Orion takımyıldızında yer aldığı için sözdedir , ancak gökyüzünün geniş bir alanı üzerinde görülebilirler. Orionids, Ekim ayı sonlarında yaklaşık bir hafta süren yıllık bir meteor yağmurudur. Bazı yıllarda meteorlar saatte 50-70 oranında meydana gelebilir.