Çalışana tamamlayıcı emeklilik! Detaylar belli oldu

Otomatik katılım sisteminin zorunlu olmasının konuşulduğu Bireysel Emeklilik Sistemi yeni açıklanan ve 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Plan yeniden gündeme geldi. Yeni OVP'de BES'in çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülmesi planlanıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ve Özgür Kaya konuyla ilgili tv100'e dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Peki, neler yapılacak? İşte bilinmesi gerekenler...

Çalışana tamamlayıcı emeklilik! Detaylar belli oldu

2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Plan'da Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülmesi gündemde. 

BES’te biriken tasarrufların bir kısmının acil ihtiyaçlar için kullanılabilecek olmasının yanında sadece emeklilik için birikim yapılması değil konut alımı, evlilik, eğitim gibi ihtiyaç duyulacak durumlar için de BES’teki birikime başvurulabilecek olması da masada. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tv100'e yaptığı açıklamada, tasarruf için devletin sunduğu yüzde 30'luk teşviklerin küçümsenecek bir oran olmadığını ifade etti. Erdursun, "Bugün 5 bin 500 lira asgari ücret alıp da giderlerini karşılamaya çalışanlar için durum zor" ifadelerini kullandı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya da sistemde devreye alınacak yeni bir düzenlemenin mevcut konjonktürde vatandaşlar tarafından tercih edilmesinin zor olduğunu ifade etti.