Otomobil devi üretimi azaltacak

Otomobil devi Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle üretimi 500 bin araç azaltacağını ama tam yıl operasyonel kar marjı oranının yılın ilk yarısına paralel olmasını beklediğini söyledi.

Otomobil devi üretimi azaltacak

Fransız otomobil üreticisi Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle Temmuz’da açıkladığı 200 bin adet araç kaybı hedefini 2021’de 500 bine çıkardı. 

Yıl için tahmini üretim zararlarındaki artışa rağmen, Renault tam yıl operasyonel kar marjı oranını yılın ilk yarısına paralel olmasını bekliyor.

Grup ayrıca işletme sermaye harcamaları hariç otomotiv operasyonel nakit akışının pozitif olmasını hedefiyor.

Toyota da üretimi düşürdü

Yarı iletken darlığı ve Çin’de elektrik enerjisi yetersizliğinden dolayı Japon otomobil devi Toyota Motor da küresel otomobil üretimini Kasım ayında yüzde 15 azaltarak 150 bin araca düşürecek.

Şirket, son üretim kısıntılarına karşın, 2021 mali yılı için küresel üretim planını değiştirmeyerek 9 milyon araçta tutmaya devam edecek. Toyota, üretimini Aralık ayından sonra tekrar normal seviyesine getirmeyi ve planında sözünü ettiği rakama ulaşmayı amaçlıyor, ancak şirket içinde bir kaynak, bazı belirsizliklerin sürmesini beklediğini kaydetti.

Japon otomobil üreticisi, Eylül sonlarında yaptığı bir tahmine göre, ülke içi üretimini 50 bin araç ve denizaşırı üretimini ise 100 bin araca kadar azaltacak. Gelecek ayki üretim hacminin Kasım sonlarındaki seviyesi olan 820 bin civarında gerçekleşmesi bekleniyor.