Otomobil satışında fahiş fiyatın önü kesildi! Ticaret Bakanlığı'nın yeni uygulamaları ikinci el fiyatlarını düşürdü

Ticaret Bakanlığı'nın sıkı denetimleri meyvesini vermeye başladı. Otomobil piyasasındaki fahiş fiyat artışının önü kesiliyor. Vatandaşa zoraki aksesuar satışı uygulaması biterken ikinci el araçlarda yüzde 5 düşüş var. İşte ayrıntılar...

Otomobil satışında fahiş fiyatın önü kesildi! Ticaret Bakanlığı'nın yeni uygulamaları ikinci el fiyatlarını düşürdü

Otomobil sektöründe yaşanan fırsatçılığa karşı uygulamaya konulan önlemlerden sonuç alınmaya başladı. Sabah'ın haberine göre, Ticaret Bakanlığı'nın sıkı denetimleri ve ekonomi yönetiminin kredi musluğunu kısacak önlemlerinin ardından otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı. İki ay öncesine kadar bayilerde bulunamayan sıfır araçlar piyasaya çıkarken, bazı bayiler liste fiyatına yüzde 2-3 oranında iskonto dahi uygulamaya başladı.

FİYATLAR YÜZDE 5 GERİLEDİ

Birinci el araçların olması gereken seviyeleri görmesiyle birlikte ikinci el araçlarda da panik satışları başladı, fiyatlar yüzde 5 geriledi. Bu oran bazı modellerde ise yüzde 10'a kadar çıktı. Birinci el araç almak için aylar öncesinden sıraya giren vatandaşlara bayiler artık bir bir dönüş yapıyor. Ancak aradaki fiyat farkı nedeniyle sıraya girenler de siparişlerini iptal ediyor.

ZORUNLU AKSESUAR SATIŞI BİTTİ

Birinci el araçlarda yaşanan bir diğer sorun da aksesuvar zorunluğuydu. Sıfır aracı alabilmek için bazı bayi ya da galeriler vatandaşa zorunlu aksesuvarlar satıyorlardı. Alınan tedbirlerin ardından yaşanan durgunlukla birlikte bu durum da da ortadan kalktı.

Fiyatlarda yaşanan bu gerilemenin en temel sebebi Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler oldu. Hatırlanacağı üzere bakanlık fahiş artışların önüne geçmek için distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir pazarlamaya 1 Ocak 2024 yılına kadar kısıtlama getirdi. Düzenlemeye aykırı ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası verileceğini bildirdi. Bakanlık ayrıca kayıt dışı ticaret ve ikinci el piyasasındaki haksız uygulamalar gibi olumsuz faktörleri ele almak için 6 bin kilometre ve 6 ay düzenlemesinin kapsamını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattı.