Kriz nedeniyle talep patladı! Fiyat yüzde 500 arttı 

Otomobil üretimi çip sıkıntısı sürerken bu kez de magnezyun kriziyle karşı karşıya kaldı. Üretici gözünü Türkiye'ye çevirdi. Afyonkarahisar'daki tesis, son günlerde otomotiv şirketlerinden talep almaya başlayınca fiyatlar 5 kat arttı. İşte detaylar...

Kriz nedeniyle talep patladı! Fiyat yüzde 500 arttı 

Dünya genelinde yaşanan magnezyum sıkıntısı özellikle Avrupa’da otomotiv üretiminde de kriz yarattı. Üretimde kullanılan magnezyumun lojistik sıkıntıları nedeniyle yaşanan krizinde gözünü Türkiye’ye çevirdi. Afyonkarahisar Emirdağ'daki bu tesis Avrupa’da tek Türkiye’de ilk magnezyum üretim tesisi. 4 yıldır faaliyet gösteren tesis, Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerindeki alüminyum üreticilerine magnezyum ihraç ediyor.

Tesis yıllık 15 bin tonluk kapasitesi ile tesis, Türkiye'nin yıllık 18 bin tonluk magnezyum ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayabilecek güçte.

Teknik ve Ticari Koordinatör Erhan Şeker, "Çin’de üretilen malzemenin yolda lojistik sıkıntısıyla beraber son tüketiciye ulaşmasında hemen hemen 2 veya 3 aylık süre zarfları söz konusu oluyor.

Şu anda eylül ayından itibaren Çin’de başlayan magnezyum krizi kasım ve aralık ayında diğer kıtalarda çok belirgin bir şekilde hissedilmeye başlandı. Özellikle otomotiv sektöründe çok belirgin yansımaları olduğu için Çin ile olan bu bağlantıyı herkes kesme noktasında" dedi.

Magnezyumdaki darboğazın en büyük sebeplerinden biri stoklanması zor bir metal olması. Magnezyum stoklarda en fazla 3 ay bekleyebiliyor. Aksi takdirde oksitlenip kullanılamaz hale geliyor.

Magnezyum, alüminyumun hafif ve dayanıklılığı yüksek bir alaşım. Şanzımanlardan direksiyon millerine, koltuk çerçevelerinden yakıt deposu kapaklarına kadar pek çok alanda da kullanılıyor. Magnezyumun yerini alacak başka bir malzeme olmaması otomotiv üreticilerini zora soktu. Özellikle Avrupa'daki otomotiv üreticileri yeni alternatifler bulmaya çalışıyor.