Çip krizinde son perde! İşler iyice karıştı

Otomotiv sektörü, koronavirüs salgını ile geçen 2020 yılından bu yana etkileri artarak süren çip krizi için yeni bir çözüm üretti. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, araçların çipsiz üretileceğini söyledi. İşte detaylar…

Çip krizinde son perde! İşler iyice karıştı

Koronavirüs salgını sürecinde otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununda işler iyice karıştı. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç," Çip krizi otomotiv sektöründe üretim hattının durmasına neden oldu. Bazı firmalar şu an araçları çipsiz, yani taklit çip (işlevsiz çip) kullanarak üretecek. Bunun hazırlıkları yapılıyor. Ardından bu kriz çözüldüğünde bunu yapan firmalar ürettikleri araçlarını yeniden güncelleyecek" ifadelerini kullandı.

Bu yılın başlarında otomotivde başlayan çip tedarik sorunları, birçok markayı zor durumda bırakmış ve üretimlerde aksama yaşanmıştı.

Daha sonra ise bu kriz, tüketici elektroniği sektörüne de sıçramış ve başta telefon ve TV pazarında olmak üzere çeşitli sorunlar baş göstermişti. Aylar geçmesine rağmen, çip krizi henüz çözülebilmiş değil ve hala üretimi aksayan birçok marka var.

Ayrıca birçok sektörde üretimi olumsuz etkileyen küresel çip krizi, fırsatçıları da harekete geçirdi. Piyasaya sürüldüğü tahmin edilen milyonlarca sahte çip, insan hayatını olumsuz etkileyebilir.

Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.

Sağlık için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüşürken, yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle otomotiv sektöründen başlayarak küresel bir "dar boğazın" başrolünü aldı.

Tedarik zincirinde aksamalara neden olan ve ekonomik tahminleri boşa çıkaran Kovid-19 salgını, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin arzında da küresel bir "kıtlığı" beraberinde getirdi.

60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşenine dönüşürken, salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talebin beklenmedik şekilde artmasıyla benzeri görülmemiş bir küresel kıtlığı tetikleyen kısa vadeli bir arz şokuna neden oldu.

"Yarı iletkenler" olarak da bilinen çiplerin yıllar geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarımları, üretimini zorlaştırdı ve yaşanan küresel arz sıkıntısının temelini oluşturdu. Yeni fabrikaların kurulmasının uzun zaman aldığı ve milyarlarca dolara mal olduğu çip sektöründe, Kovid-19 salgının etkisiyle aniden artan talep çip tedarikinde sıkıntılara neden oldu.

Çip arzı beklenmedik talebi karşılamakta yetersiz kaldı

Salgın döneminde alınan karantina önlemleri insanları evlere kapatırken, iş, eğitim ve eğlence gibi faaliyetlerin evden yapılmaya başlanmasının da önünü açtı.

Bu durum pek çok insanı bilgisayarları, akıllı cihazları, tabletleri, hatta oyun konsollarını daha çok kullanmaya itti. Ayrıca pek çok şirketi, uzaktan çalışma sistemleri geliştirmeye ve bulut altyapısı kurmaya ya da mevcut altyapıları iyileştirmeye zorladı.

Teknolojik ürünlerin artan kullanımıyla çiplere olan talep artış gösterirken, bu ürünlerin arzı beklenmedik talebi karşılamakta yetersiz kaldı.

Arz sıkıntısı ilk olarak otomotiv sektöründe hissedildi

Çip sektöründe küresel çapta yaşanan arz sıkıntısı, ilk olarak otomotiv sektöründe hissedildi. Deloitte raporuna göre, LCD ekranlardan araç içi sistemlere kadar her şeyi içeren otomotiv elektroniğinin, 2030'e kadar bir otomobilin üretim maliyetinin yüzde 45'ini oluşturacağı tahmin ediliyor.

Araç içi bilgisayar sistemlerinin gelişmesiyle çiplere daha çok ihtiyaç duyulan otomotiv endüstrisinde, salgının satışları olumsuz etkileyeceği endişesiyle çip siparişleri iptal edilmişti. Ancak elektronik firmalarının artan talebi otomotiv firmalarının piyasada çip bulamamasına neden oldu.

Çip sıkıntısı otomobil üreticileriyle elektronik üreticilerini karşı karşıya getirdi. Otomobillerde kullanılan çiplerin tedarik zinciri, Kovid-19 salgınında tüketicinin elektronik ürünlere olan talebindeki artıştan olumsuz etkilenirken, otomobil üreticilerini Apple gibi elektronik devleriyle sınırlı çip tedariki için rekabete zorladı.

Kaynak: Milliyet