Bir ilk! İnternet üzerinden yılın kelimesi seçiliyor

Oxford İngilizce Sözlüğü bir ilke imza atıyor. Her sene yılın kelimesini seçen Oxford bu sene ilk defa yılın kelimesini internetten verilecek oylarla seçmeye karar verdi.

Bir ilk! İnternet üzerinden yılın kelimesi seçiliyor

Oxford her sene gelenek haline getirdiği yılın kelimesi uygulamasını bu sene internet üzerinden seçilecek. İnternet üzerinden gerçekleşecek oylama ilk kez bir halk oylamasına açıldı.

Oxford Languages yöneticisi Casper Grathwohl şöyle konuştu:”Dünya geçen yıl bizlere tekrar açıldı. Bu sebeple bizler de yılın kelimesini seçme şansını dünyanın dört bir yanındaki dil severlere bırakmanın doğru olacağı kanısındayız. Hepimiz İngilizcenin değişen yolculuğunun parçasıyız. Zor bir yıl olsa da kelimeleri seven kişilerin bu yolculukta bizlerle olmayı seveceğini düşünüyoruz.”

Üç kelime aday oldu

Kısaltılan kelime listesinde internet kullanıcılarının oy verebileceği üç kelime belirtildi. Adayların en üst sırasında Neal Stephenson'ın 1992'de yayımladığı Snow Crash romanında geçen "metaverse"kelimesi oldu. Yapay gerçekliğin yaygınlaşmasıyla bu kelimenin kullanımının geçen yıla göre dört kat arttığını bildiren Oxford Sözlüğü diğer seçenek olarak sosyal medya platformu Twitter'da kullanılan "#IStandWith" (Yanındayım) oldu. Rusya–Ukrayna Savaşı'ndan Johnny Depp ve Amber Heard'ün davasına kadar  farklı konuların üzerinde durulan başlıklarda kullanılan kelime, 2022'de epey sık görüldü.

ABD'li model ve oyuncu Julia Fox'un pandemi sonrası normale dönmek anlamında kullanımı sonrası popülerlik kazanan  "goblin mode" üçüncü aday unvanını kazandı.

İndependent Türkçe’de yer alan habere göre oylama  2 Aralık 2022 tarihine kadar resmi internet sitesi üzerinden kullanılabilecek. Şu ana kadar yaklaşık 45 bin kişinin oy kullandığı ankette sonuçlar 5 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.