Oynaklık arttı! Yatırımcının gözü faiz kararında

Küresel piyasalar bugün açıklanacak ABD ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararına odaklandı.

Oynaklık arttı! Yatırımcının gözü faiz kararında

ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü verilerinin piyasadaki yavaşlamaya işaret etmesinin ardından gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Analistler, seçim sonrasında ekonomik teşvik paketinin yeniden gündeme geleceğine ilişkin beklentilerin piyasaları pozitif etkilediğini bildirdi.

New York borsası, ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin kazananı henüz belli olmamasına rağmen dün teknoloji hisseleri öncülüğünde alıcılı bir seyir izledi. Dow Jones endeksi yüzde 1,34, S&P 500 endeksi yüzde 2,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,85 değer kazanırken, dolar endeksi ise 93,0-94,3 bandında dalgalı bir seyir izlemesinin ardından günü 93,4 seviyesinde tamamladı.

Avustralya Merkez Bankası ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak politika faizini 15 baz puan indirimle yüzde 0,25'ten yüzde 0,10 seviyesine çekti. Faiz indirimiyle birlikte banka 100 milyar Avustralya doları (70,4 milyar dolar) büyüklüğünde bir tahvil alım programı başlattığını duyurdu. Banka önümüzdeki 6 aylık süre içinde 5-10 yıl vadeli tahvillerin alımını gerçekleştirecek.

Artan küresel risk iştahı ile bugün Asya borsalarında da alıcılı bir seyir izleniyor. Japonya'da açıklanan hizmet sektörü PMI verisinin 47,7'ye yükselerek beklentileri aşmasının da desteğiyle kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,1 değer kazandı.

Yurt içinde, BIST 100 endeksi dün yüzde 1,47 değer kazanarak günü 1.167,65 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 8,4307'den kapanış yapması sonrası bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,47 seviyesinde işlem görüyor.