Pakistan'da Başbakan İmran Han için güven oylaması yapılacak

Pakistan Başbakanı İmran Han, Parlamento'da hakkında yapılacak güven oylamasını engelleme hamlesinin Yüksek Mahkeme tarafından anayasaya aykırı bulunması sonrası bu hafta sonu görevden alınabilir.

Pakistan'da Başbakan İmran Han için güven oylaması yapılacak

Yüksek Mahkeme, Perşembe akşamı aldığı kararla, Parlamento'nun Cumartesi günü toplanmasına ve Han'ın kaybetmesi beklenen oylamanın yapılmasına hükmetti.

Mahkeme, Han'ın oylamayı engelleme kararının yasa dışı olduğunu vurguladı ve Han'ın parlamentoyu feshetme kararının da geçersiz olduğuna karar verdi.

Parlamentonun feshi, 90 gün içinde erken seçim yapılmasını gerektiriyor ve Pakistan Seçim Komisyonu bunun mümkün olmadığını ilan etti.

BBC Urdu Servisi'nden Abid Hüseyin, "Han'ın güven oylamasını önlemek için elinde ne tür seçeneklerin olduğu belirsiz. Bir seçeneği, oylamayı kaybetme utancını önlemek için milletvekillerinin topluca istifa etmesi" diyor.

İmran Han ise mahkemenin kararı üzerine kabinesini toplantıya çağırdı ve bugün bir konuşma yapacağını söyledi.

Eski kriketçi Han, Twitter mesajında da "Ulusa mesajım şu: Hep Pakistan için savaştım ve son topa kadar savaşmaya devam edeceğim" dedi.

Han'ın oylamayı kaybetmesi halinde, muhalif partilerin genel seçimlerin yapılması öngörülen Ağustos 2023'e dek iktidarda kalacak yeni bir başbakan ataması bekleniyor.

İmran Han'ın partisi, geçen hafta Parlamento'da Güven Oylaması yapılmasını engellemişti.

Güven oylamasının engellenmesi sonrası Pakistan hükümeti parlamentoyu feshetmiş ve erken seçim çağrısı yapmıştı.

Muhalifler kararı Yüksek Mahkeme'ye götürmüş, mahkeme, oylamanın yapılması gerektiğine hükmetmişti.