Pandemi onları da vurdu, fiyatlar yüzde 100 zamlandı

Koronavirüs döneminde Türkiye’de akvaryum balıkları ve kafes kuşlarının fiyatlarını yüzde 100 arttı. Petshop işletmecileri, fiyatlardaki artışın devam etmesini beklediklerini söyledi.

Pandemi onları da vurdu, fiyatlar yüzde 100 zamlandı

Koronavirüs salgını balık akvaryumu satışlarını da etkiledi. Salgının başlangıcında evlerde geçirilen sürelerin uzamasıyla akvrayum hobisinin arttığını kaydeden sektör temsilcileri son dönemde fiyat artışlarının talebi düşürdüğünü söyledi.

Dünya genelinde korona virüsün yayılması sonrasında, Türkiye’de duran canlı hayvan ithalatı nedeniyle akvaryum balığı ithalatı da durdu. Yerli üretim akvaryum balığı ve kafes kuşu üretiminin talebi karşılayamaması nedeniyle fiyatlarda büyük ölçüde artış meydana geldi.

Petshop işletmeciliği yapan Eren Başer, “Geçen yıla oranla akvaryum balığı fiyatları yüzde 100 arttı" dedi. Erhan Maşa da “Ben buradan yetkililere diyorum ki biran önce kuş ithalatını inşallah açarlar. Derneğimiz de bunun dilekçesini verdi, sonucunu bekliyoruz. Yakın zamanda açılmasını bekliyoruz. Balık satışları şuan normal seviyede. İlk zamanda pandemiden dolayı insanlar evlerine çekildiğinde balıklara ilgi bayağı yoğun oldu. Çünkü evlerinde zaman ayırdığı için en iyi yapılması gereken hobi balıktı. Pandemiden dolayı ithalat kapanınca fiyatlar arttı. İnsanlar bu sefer yavaş yavaş balık hobilerinden düşmeye başladı" diye konuştu.

'Fiyatlar daha da artacak'
Balık ithalatını genelde Singapur Tayland ve Endonezya arada bir de Çekya’dan yaptıklarını kaydeden Başer, "Fiyatlar daha da yükselecek. Dolar kuru farkından dolayı şu anda balık fiyatları yükseldi. Geçen ay ithalatçımın yanındaydım. 7 lirayı baz alarak ithalat gerçekleşti. Şuanda dolar 8 bandında olduğu için tekrardan fiyatlara güncelleme gelecek. Yüzde 15 yüzde 20 bandında artacak” şeklinde konuştu.