Pandemi yasaklarında kesilen cezaların tahsilatını öğrenen vergi dairesine koştu

Pandeminin ilk aylarında kısıtlamalara uymayanlara kesilen cezaların tahsilatı başladı. "Nasılsa tahsil edilmez" diye cezayı unutan vatandaşlar durumu E-Devletten tesadüfen ya da alım satım işlemleri sırasında öğrenince vergi dairelerine koştu.

Pandeminin ilk aylarında kısıtlamalara uymayanlara kesilen cezaların tahsilatı başladı. "Nasılsa tahsil edilmez" diye cezayı unutan vatandaşlar durumu E-Devletten tesadüfen ya da alım satım işlemleri sırasında öğrenince vergi dairelerine koştu.

TV100 Muhabiri Devrim Tosunoğlu, gelen cezalar ile vergi dairelerinin yolunu tutan vatandaşlar ile konuştu...

Kesilen cezaların üzerinden bir buçuk yıl geçti 

Pandemi yasaklarının başladığı günlerde vatandaşların kimisi cezalara isyan ederken, kimisi ise "Nasılsa tahsil etmezler" diye umursamadı. Yasaklarla birlikte kesilen cezaların üzerinden bir buçuk yıl geçti ve cezalar yağmur gibi yağmaya başladı.

"Devletten şans eseri fark ettim"

Vatandaşların birçoğu cezaları E-Devlet'ten şans eseri fark ettiklerini söyledi.

Türkiye'de koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart 2020'den bugüne çok sıkı pandemi tedbirleri alındı. Sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayanlara kesilen 3 bin 186 lira, maske takmayanlara ise 900 lira ceza kesildi.

Bu cezalara pandemi yasağına rağmen iş yerlerini açanlar da eklenince ceza miktarı bir hayli kabardı.

Yaklaşık 21 milyar TL

Cezalara uymayanlara kesilen cezaların rakamı yaklaşık 21 milyar lirayı buldu.

Cezalar ise ilk günden bugüne hep tartışma konusu oldu. Bu cezaların yasal olmadığını söyleyenler de oldu, cezaların tahsil edilmeyeceğini belirtenler de...

Tartışma yaratan o cezalar işleme kondu

Koronavirüs kapsamında bir dizi tedbirler getirilmişti. İşte o kurallara uymayan kişilere 900 lira ile 3 bin 186 lira para cezası uygulanmıştı. Şimdi o cezaların tahsilat işlemleri başladı.

E-Devlet'e giren cezayı gördü

TV100 mikrofonuna konuşan vatandaş, ceza yediğini ancak kendisine izin belgesi sorulmadığını söyleyerek, "İzin belgem olduğu halde ceza yedim. Ama bana herhangi bir 'sana ceza yazdım ya da izin belgen var mı?' diye bir soru da sorulmadı. Ve ben bunu iki üç gün önce şans eseri E-Devletten farkettim. Evime tebligat bile gelmedi" dedi.

Ceza yiyenler isyan, kurala uyanlar ise...

Yasakların ilk günlerinden ki ceza tartışmaları, gelen cezalarla birlikte vatandaşı yeniden ikiye böldü. Cezaya itiraz eden vatadaşların aksine, "Kurala uymadıysak cezayı paşa paşa ödeyeceğiz" diyenler de var.

"Ceza uygulanmazsa kimse takmaz"

Kendisinin kurallara uyduğu için herhangi bir cezai işleme maruz kalmadığını söyleyen vatandaş, "Tahsil edilmesi lazım tabi, ceza kesiliyorsa mutlak karşılığı olması lazım. tahsil edilmezse bu defa millet takmayacak. Bu sefer takanlara da haksızlık olacak" ifadelerini kullandı.