Papa Francis'ten cinsel istismar itirafı! Papa, Katolik Kilisesi'nin yatılı okullarında cinsel istismar ve şiddete maruz kalan çocuklar için yerlilerden özür diledi

Katolik kilisesi cinsel istismar ve şiddet olayı ile sarsıldı. Papa Francis, Katolik Kilisesi'nin Kanada'daki yatılı okullarında fiziksel şiddete ve cinsel istismara maruz kalan yerlilerden özür diledi.

Papa Francis'ten cinsel istismar itirafı! Papa, Katolik Kilisesi'nin yatılı okullarında cinsel istismar ve şiddete maruz kalan çocuklar için yerlilerden özür diledi

Tövbe haccı için Kana'daya gelen Papa Francis, Katolik Kilisesi’nin yatılı okullarında cinsel istismar ve fiziksel şiddete maruz kalan yerlilerle görüştü. Papa Francis'in ziyaret ettiği ilk yer Alberta eyaletine bağlı Edmonton'du. Papa burada Ermineskin Kızılderili Konut Okulu’nun eski bölgesinde yerli halkla bir araya geldi.

Papa: "Katolik Klisesi adına çok özgünüm"

Papa Francis ziyaret sırasında kiliseyi sarsan olaylarla ilgili üzgün olduğunu ifade ederek Katolik Kilisesi’nin Kanada’nın yatılı okul sisteminde oynadığı rol için özür diledi. BBC'de yer alan habere göre, Papa Francis, “Töve haccı için buraya aranıza geldim. Tekrar af dilemek, size yeniden çok üzgün olduğumu belirtmek için buradayım. Maalesef birçok Hristiyan'ın yerli halkları ezen güçlerin sömürgeci zihniyetini destekleme biçimleri için üzgünüm” dedi.

Papa Francis tövbe haccı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Kanada'nın her bölgesinde yerli halkların yaşadığı travmatik olayların, acıların farkında olduğumu bilmenizi isterim. Tövbe yolculuğu boyunca söylediğim sözler her yerli topluluk ve kişi içindir. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum” dedi.

Tüm alçak gönüllüğümle 'af diliyorum'

Şiddet kullamnarak kültürel asimilasyonu feci bir hata olarak nitelendirilorum. Utançla ve açık bir şekilde pek çok Hristiyan'ın yerli halklara karşı işlediği kötülük için alçakgönüllülükle af diliyorum” 

Papa konuşmasında geçtiğimiz mart ayında Vatikan’da İlk Uluslar Delegasyonları ile yaptığı toplantıda kendisine verilen çocuk boyutlu mokasenleri hatırlatarak, mokasenlerin kader, utanç ve öfke duygusunun bir hatırlatıcısı olduğunu söyledi. Papa, “O çocukların anısı gerçekten acı verici. Her çocuğa sevgi, onur ve saygı gösterilmeli” dedi.

7 yıl sonra gelen özür 

Papanın özrü, Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun harekete geçme çağrılarını yayınlamasından yedi yıldan fazla bir süre sonra geldi. Komisyonun 58'inci eylem çağrısı, Papa’yı Katolik Kilisesi’nin yatılı okul sistemindeki rolü için Kanada topraklarında bir özür yayınlamaya çağırmıştı.

Ne olmuştu? 

Kanada’daki eski bir yatılı okulda 215 isimsiz mezarın bulunmasının ardından Papa’ya Kanada’ya gelip özür dilemesi yönünde baskılar artmıştı. Yaşanan olayın ardından ülke çapında çok sayıda eski yatılı okul bölgesinde benzer mezarlar bulunmuştu.

150 bin çocuk 

Kanada'da 1870’lerden itibaren faaliyete geçen ve sonuncusu 1996’da kapanan okullarda yaklaşık 150 bin yerli çocuğun yatılı okul sistemine zorla alındığı tespit edildi. Sistemdeki 139 okulun yarısından fazlası Katolik Kilisesi tarafından yönetilirken, yaklaşık 4 bin 100 ila 6 bin çocuğun yatılı okul sistemindeyken istismar ve ihmal nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.