Parayla saadet olur mu? Mutluluğu satın alabilirsiniz

Uzmanlar tarafından yedi ülkede yeni bir deney yapıldı. Yapılan deneyde paranın mutluluğu "satın alabileceğini" ortaya koydu.

Parayla saadet olur mu? Mutluluğu satın alabilirsiniz

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmaya  üç düşük gelirli Brezilya, Endonezya, Kenya’dan ve dört yüksek gelirli Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık, ABD’den toplam 300 kişi katıldı.

200 katılımcıya tek seferliğine 10 bin dolar gönderildi ve bu parayı üç ay içinde diledikleri gibi harcamaları istendi. Kalan 100 kişiye ise kontrol grubunda oldukları için hiç para verilmedi. 

Parayla saadet olur mu? Mutluluğu satın alabilirsiniz - Resim : 1

Tüm katılımcılar her ay araştırmacılar tarafından  hazırlanan anketleri doldurdu. Bu anketlerdeki sorular katılımcıların ne kadar mutlu hissettiğini ölçmek için tasarlanmıştı. Katılımcılardan ne kadar mutlu hissettiklerini 1'den 7'ye kadar, ne kadar üzgün hissettiklerini ise 1'den 5'e kadar derecelendirmeleri istendi.Üç ayın sonunda 10 bin doları alan katılımcıların, hiç para almayanlardan daha mutlu hissettiği tespit edildi.

 Independent Türkçe’nin haberine göre deney tamamlandıktan üç ay sonra katılımcılar yeniden benzer anketleri doldurmak için çağırıldı. Anketin sonucunda 6 ay önce 10 bin dolar verilen katılımcıların olumlu hislerinin devam ettiği ve halen diğerlerinden daha mutlu oldukları görüldü.

Öte yandan ülkeler arasındaki ekonomik farklılıklar, deneyin katılımcıları üzerinde de belirgindi. Zira yıllık hane geliri 123 bin doların üzerindeki kişilerin hisleri, para alan diğer katılımcılara kıyasla daha az değişmişti.