Pentagon’dan F-35 ve Türkiye açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord, F35 programı ve Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Lord, Türkiye’nin bir müttefik olduğunu söylerken F35 programından çıkarılmasına dair ise Türkiye’nin her zaman stratejik bir ortak olduğunu ve her zaman konuşmaya devam edecekleri açıkladı.

Pentagon’dan F-35 ve Türkiye açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Müsreşarı Ellen Lord basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile ABD arasındaki F35 krizine dair soruları yanıtladı.

Toplantıda F35 programı kapsamında Türkiye’nin F35’ler için ürettiği 900 parçanın tamamı başlangıçta ABD’de üretileceğini söyleyen Lord, bununla ilgili yapılan bir yıllık çalışma kapsamında Türk şirketlerinin Mart 2020’ye kadar parça üretimine devam edeceğini açıkladı.

Türkiye’ye ait olan F35’lerin hala Luke Hava Üssü’nde olduklarını ve bu durumun akıbeyiyle iligli sorulan sor üzerine Lord, “Çeşitli yol haritaları üzerinde çalışıyoruz” dedi.

 “Programdan çıkarılması 1 yıl sürebilir”

Türkiye'nin resmi olarak programdan çıkarılmasının ne kadar zaman alacağı sorusu üzerine Lord, "Üretimin devamı ve ortaklığın en kapsayıcı belgesi olan Mutabakat Zaptı'nın (yeniden) geliştirilmesi konusunda çalışmalar yaptığımızdan dolayı bunun bugünden itibaren bir yıl alabileceğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

"F35 programı ve diğer ilişkileri ayrı tutuyoruz"

Lord, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının Türkiye'nin ABD'den diğer alımlarını etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin, "Türkiye ile F-35 konusu ve diğer faaliyetlerimizi ayrı tutuyoruz. Bu konu açık şekilde S-400 ile F-35 sorunuydu." dedi.

 

Lord, programa katılım sürecinin 2002'den bu yana kapalı olduğunu ve bu aşamada Türkiye yerine yeni bir ortakla devam edilmeyeceğini kaydetti.