Pentagon'dan skandal F35 kararı

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın, Türkiye’nin F-35 programına katılımına ilişkin atılacak bir dizi adımı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a mektupla ilettiği bildirildi.

Pentagon'dan skandal F35 kararı

Mektupta, Türk pilotlarının eğitimlerinin durdurulması dahil Türk yetkililerin F35 toplantılarına alınmaması, davet edilmemesi ve Türk şirketlerine de parça üretimi konusunda sipariş verilmeyeceğini kaydedilen bir dizi atılacak olan adımların olduğu belirtildi. 

31 Temmuz itibariyle eğitimler durdurulacak 

Türk pilotlarının eğitimlerinin 31 Temmuz itibariyle sonlandırılarak Arizona eyaletindeki Luke Hava Üssü ile Florida eyaletindeki Eglin Hava Üssünde eğitimleri devam eden 42 Türk Hava Kuvvetleri personelinin 31 Temmuz itibariyle üslerden ayrılmasının da isteneceği ifade ediliyor. 

34 Hava kuvvetleri personelinin seyahati iptal

F-35 eğitimi için Kasım ayına kadar ABD’ye gelmesi beklenen 34 Hava Kuvvetleri personelinin  seyahatlerinin iptal edileceği de mektupta bahsedilen adımlar arasında yer alıyor. 

Türk yetkilileri F-35 program toplantılarına alınmayacak, davet edilmeyecek

Mektupta Türk yetkililerinin F-35 program ofisine girişinin de 31 Temmuz itibariyle engelleneceğinin ifade edilirken, ayrıca 12 Haziran’da F-35 ile ilgili yapılacak üst düzey toplantıya Türk yöneticilerin davet edilmeyeceğinin değerlendirildiği ifade ediliyor.

Parça sipraişi verilmeyecek

Türk şirketlerine de parça üretimi konusunda sipariş verilmeyeceği kaydedilen mektupta, Türk şirketlerinin mevcut işlerinin alternatif kaynaklara kaydırılacağına dikkat çekildiği belirtiliyor.

Türkiye'nin S-400 alımından vazgeçmesi durumunda ise bu adımların geri alınacağına vurgu yapılıyor.