Peş peşe depremler olmuştu! Uzman isimden herkesi rahatlatan sözler: Büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok

Doç. Dr. Hamdi Alkan, Gümüşhane'de yaşanan depremin ardından yaptığı açıklamada tektonik ve depremsellik açısından bölgenin Türkiye'nin sakin bölgelerinden biri olduğunu belirterek, “Şu an için büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok” dedi.

Peş peşe depremler olmuştu! Uzman isimden herkesi rahatlatan sözler: Büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, geçtiğimiz günlerde Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde meydana gelen 4.1 ve 4.3 aletsel büyüklüğündeki iki deprem ve ardından devam eden artçılar paniğe neden olmuştu.

Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, bölgedeki deprem aktivitelerini inceledi.

Peş peşe depremler olmuştu! Uzman isimden herkesi rahatlatan sözler: Büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok - Resim : 1

Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan, Gümüşhane'nin tektonik ve depremsellik açısından Türkiye'nin sakin bölgelerinden biri olduğunu ve sismisitesi yüksek fayların burada bulunmadığını belirtti. Ancak, bölgeye yaklaşık 80 kilometre güneyden geçen ve Türkiye'nin en aktif doğrultu atımlı fay mekanizmalarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonuna olan yakınlığı nedeniyle bu zon üzerinde meydana gelebilecek güçlü ve yıkıcı depremlerin ise bölgede sarsıntılara neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Alkan, 4.0 ve üzeri büyüklükteki depremlerin ise sağlam zemin üzerinde inşa edilmemiş yapılarda hasarlara neden olabileceği uyarısında da bulundu.

Peş peşe depremler olmuştu! Uzman isimden herkesi rahatlatan sözler: Büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok - Resim : 2

"DOĞRU YERDEN DOĞRU YARDIMI ALMAMIZ LAZIM"

2023 yılında Pure and Applied Geophysics dergisinde yayımlanan makalelerine göre bölgede büyük bir depremin görünmediğini dile getiren Doç. Dr. Alkan, “Burada asıl sorun Yedisu civarındadır. Gümüşhane depremleri kendi içerisinde, kendi segmentinde olan kırılmadır. Onun gelip diğer segmentleri tetiklemesi çok uzun süreli bir iştir. Şu an için büyük bir tehdit oluşturacak bir durum yok. Burada önemli olan deprem zararlarını nasıl azaltabilirizdir. Bunun için de öncelikle yasal düzenlemelere dikkat etmemiz lazım. Daha önceden olduğu gibi 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri süreci sonrasında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belediyeler zaten insanlara destek oluyorlar. Biz doğru yerden doğru yardımı alırsak, depremi bir sorun olmaktan çıkartırız” şeklinde konuştu.