Petrolde OPEC+ öncesi son durum

Perşembe günü yapılacak OPEC+ toplantısı öncesi Petrol fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Vadeli kontratlar, New York piyasasında varil başına 74 dolardan işlem gördü. İşte son durum...

Petrolde OPEC+ öncesi son durum

Petrol fiyatları, perşembe günü OPEC+’ın üretim kararını açıklayacağı toplantı öncesinde iki yılın zirvesinde yatay bir seyir izliyor.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında varil başına 74 dolardan işlem gördü. Perşembe günü toplanacak OPEC+’ın üretimi 550 bin varil artırması planlıyor. Fakat bu OPEC+’ın açıkladığı küresel açığın sadece çeyreğine tekabül ediyor.

ABD, pazar günü tesislerine drone saldırısı düzenledikleri gerekçesiyle Irak’ta İran’ın desteklediği milis kuvvetlere hava saldırısı düzenledi. Bu da iki ülke arasında nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için olan görüşmeleri sekteye uğratabilir.

Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari, "OPEC+ üretimi 550 bin varilden biraz daha fazla artırabilir. Koalisyon ralliyi tehlikeye atmak istemez ve Suudi Arabistan talep toparlanması konusunda hala temkinli" dedi.

Muhafazakar aday İbrahim Reisi’nin seçilmesiyle beraber iki ülke arasındaki anlaşmanın zaten sürüncemeye gireceği düşünülüyordu. Bundan dolayı hava saldırısının ham petrol fiyatları üzerinde ciddi bir etkisi olmadı.

Ağustos vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, cuma günü yüzde 1 yükseldikten sonra haftaya yüzde 0,1 düşüşle başlayarak varil başına 73,95 dolardan başladı.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, cuma günü yüzde 0,8 yükseliş kaydettikten sonra yüzde 0,3 düşüşle varil başına 75,97 dolara geriledi.