Pfizer-BioNTech aşısı koruyuculuk oranı güncellendi!

Pfizer-BioNTech aşısının koronavirüse karşı koruyuculuğunu gösteren güncel veriler açıklandı. Tamamen aşılanmış 12 bin kişiden elde edilen verilere göre, aşının virüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı.

Pfizer-BioNTech aşısı koruyuculuk oranı güncellendi!

Almanya merkezli BioNTech ile ABD merkezli Pfizer, geliştirdikleri Kovid-19 aşısının devam eden Faz 3 klinik deneyleriyle ilgili yeni açıklama yaptı.

Devam eden Faz 3 klinik deneylerinde aşının ikinci dozun ardından Kovid-19'a karşı en az 6 ay bağışıklık kazanıldığını teyit eden BioNTech-Pfizer açıklamasına göre 6 ay boyunca yüzde 91'den fazla etkililik gösteren aşı, B.1.351 adı verilen Güney Afrika varyantına karşı yüzde 100 etkililik sağlıyor.

Kasım 2020’de açıklanan verilerde, 44 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen testler sonucunda aşının corona virüsünü önlemede yüzde 95 etkili olduğu duyurulmuştu. Pfizer, her iki dozu da yaptırmış ve tamamen aşılanmış 12 bin kişinin verilerini kamuoyuna sundu.

Aşıları tamamlandıktan 6 ay sonra kişilerden elde edilen sonuçlara göre, Pfizer-BioNTech aşısının virüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı. Pfizer CEO’su Albert Bourla, aşının herhangi bir yan etki ya da sağlık sorununa yol açmadığını söylerken, yaş, ırk veya cinsiyet gözetmeksizin aynı etkinlik oranını sağladığını belirtti.

Aşı, son dönemde hızlı yayılan mutasyonlara karşı da test edildi. Buna göre Güney Afrika mutasyonu geçiren 800 kişinin verileri incelediğinde, aşının hastalığı önlemede yüzde 100 etkili olduğu vurgulandı.

Aşının 12-15 yaş aralığındaki çocuklar arasında da yüzde 100 koruyucu etkiye sahip olduğu ifade ediliyor.

Şahin sonuçları değerlendirdi

Pfizer’la ortak aşı geliştiren BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, güncellenmiş sonuçları değerlendirdi. Yazılı açıklama yapan Şahin, “Elde edilen klinik sonuçlar, aşının yayılmakta olan mutasyonlara karşı etkin bir koruma sağladığını gösteren ilk veriler. Bu sürü bağışıklığı oluşturmak ve pandemiyi bitirmek için kritik bir faktör” ifadelerini kullandı.