Pirincin faydaları neler? Yemek dışında nasıl kullanılabilir?

Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük önem taşıyan pirinç, Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Dünya çapında kırk binden fazla çeşidi olduğu belirlenen pirincin faydalarını hatırlamaya ne dersiniz?

Pirincin faydaları neler? Yemek dışında nasıl kullanılabilir?

California Rice Commission raporunda pirincin sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor:

Kolesterol içermez

Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Pirinç dünyanın en çok kullanılan ve yenen gıdalarından biridir çünkü çok küçük miktarları bile insanları sağlıklı ve canlı tutabilir.

Tansiyon hastaları için düzenleyici

İçindeki düşük sodyum sebebiyle pirinç yüksek kan basıncı ve hipertansiyon sorunu olanlar için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir.

Kansere karşı koruyucu

Esmer pirinç gibi, tam tahıllı pirinç de birçok kanser türlerine karşı koruma sağlayabilen çözünmez lif bakımından zengindir. Pek çok bilim adamı ve araştırmacı, bu tür çözünmez liflerin kanserli hücrelerin gelişimi ve metastazına karşı vücudu korumak için hayati olduğuna inanıyor. Fiber, özellikle kolorektal ve bağırsak kanserine karşı savunmada faydalıdır. Bununla birlikte, lifin yanı sıra, pirinç vücudu serbest radikallerden temizleyen doğal antioksidanlar veya tetikleyicileri olarak da hareket eden C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileşiklere de sahiptir.

Serbest radikaller organ sistemlerinize ciddi hasar verebilecek ve sağlıklı hücrelerin kanserliye dönüşmesine sebep olabilecek şekilde hücresel metabolizmanın yan ürünleridir. Antioksidan düzeyini artırmanın en kolay yollarından biri de daha fazla pirinç yemektir.

Enerji kaynağı

Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur. Karbonhidratlar vücut tarafından metabolize edilmesi ve fonksiyonel, kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesi açısından kaçınılmazdır.

Alzheimer önleyici

Esmer pirincin, Alzheimer hastalığını dikkat çekici ölçüde önlemeye yardımcı olan nörotransmitterlerin büyüme ve aktivitesini tetikleyen besinlerden yüksek derecede içerdiği söylenir.
Çeşitli yabani pirinç türlerinin beyindeki, bunama ve Alzheimer hastalığına neden olan serbest radikaller ve diğer tehlikeli toksinlerin etkilerini engelleyen nöro-koruyucu enzimleri tetiklediği gösterilmiştir.

Uykusuzluk çekenler dikkat!

Japonya’da Kanazava Tıp Üniversitesi uzmanlarınca yapılan bir araştırmaya göre, uykusuzluk sorunu çekenlerin daha fazla pilav yemeleri gerekiyor. Çünkü pirinçte bulunan yüksek düzeydeki protein erotonin hormonunu artırıyor ve uyku getiriyor. Uzmanlara göre, pirinçte yüksek derecede glisemik indeks olarak bilinen “GI” bulunuyor.

PİRİNCİ YEMEK DIŞINDA NASIL KULLANABİLİRİZ?

Tuzun nemlenmesini önler
Tuzluğunuzdaki tuzun nem nedeniyle ıslanarak akmaması bir anda tadınızı kaçırabilir. Tuzluğunuza birkaç pirinç tanesi eklemek, tuzun akıcı kalmasın sağlayarak böyle tatsız bir durumla karşılaşmanızı önler.

Isıtma yastığı ile sizi ısıtır

Pirinç ısıyı muhafaza etmekte oldukça başarılıdır. Küçük bir kese ya da bir çorabın içini pirinç ile doldurup mikro dalga fırında birkaç dakika ısıtarak, sıcak su torbası gibi sizi ısıtacak bir alternatif yaratabilirsiniz.

Kahve öğütücüyü temizler

Kahve tozu ve yağ ile kaplı kahve öğütücünüzü pirinç ile temizleyebilirsiniz. Kahve yerine koyacağınız bir miktar pirinç, makinenizdeki istenmeyen tortudan kurtaracak.

Islanan elektronik aletleri kurut

Eyvah, cep telefonunuz ya da tv kumandası mı ıslandı? Islanan cihazınızı kuruladıktan sonra pirinç dolu bir kaba koyup bir gün kadar beklerseniz iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Aynı tuzluktaki gibi pirinç, ıslaklığı emerek muhtemelen cihazınızı kurtaracaktır.