Giyim, züccaciye... Piyasada bayram hareketliliği

Kurban Bayramı'nda ikramlık, giyim, züccaciye ve beyaz eşya sektörleri bayram yapıyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Uzun süreden beri böyle bir hareketliliğe alışkın değildik” dedi

Giyim, züccaciye... Piyasada bayram hareketliliği

Kurban Bayramı srüecinde piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Derin dondurucu, kıyma makinesi gibi ürünlerin satışında artış düzeyi yüzde 35'leri buldu.

Milliyet gazetesinden Aylin Rana Aydin'in haberine göre, saklama kabı, bıçak, kesme tahtası, tencere gibi ürünlerde de talep artışı sürüyor. Bayramda kurban kesecek olan vatandaşlar, etleri saklamak için derin dondurucuya, kıymasını evde çekmek için ise kıyma makinesi gibi ürünlere ilgi gösteriyor. Öte yandan tatlı, şeker, giyim alışverişinde de hareketlilik olduğunu bildiren esnaf, piyasada hareketlilik olduğunu dile getiriyor. Kurbanlık pazarlarında da satışlar sürüyor. Büyükbaş hayvanların hisse fiyatları 1500 liradan başlarken, küçükbaşlarda fiyatlar ise ortalama 1300 lira. Fiyatlar kurbanlıkların büyüklüklerine göre değişiyor.

Turizm etkiledi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte piyasada hareketlilik başladığını belirtti. Palandöken, “Uzun süredir böyle bir hareketliliğe alışkın değildik. Bayram arifesinde özellikle kurbanlık, tatlı, şeker, giyim satışları iyi gidiyor. Piyasada hareketlilik var. Turizm hareketi de satışları canlandırdı. Tüm sektörlerde bir hareket var. Yine de vatandaşlar dikkatli olmalı, bundan sonraki süreç nasıl olacak bilemiyoruz, varyantlar da tedirgin ediyor” dedi.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, tüketicilerin Kurban Bayramı’nda sofra-mutfak ürünlerine daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu dönemde bıçak, tencere, tartı, tava, kesme tahtası, saklama kabı gibi ürünlerin satışlarının arttığını kaydeden Öksüz, “Bu dönemde özellikle pişirme grupları, kesici aletler, saklama/taşıma kapları, kıyma makinesi gibi ürünlerin satışlarında yüzde 15-20 artış meydana geliyor. Bu dönemde hem online’da hem fiziksel mağazalarda satışlar hareketli” dedi. Öksüz, bu dönemde tüketicilerin ürün satın alırken satış sonrası servislerine, kalite belgelerine dikkat etmelerini önerdi.

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, derin dondurucu ve kıyma makinesi satışlarında artış yaşandığını dile getirdi. Kurban Bayramı öncesi hareketliliğin sürdüğünü aktaran Yıldız, “Net satışlar bayram sonrası belli olur. Elektrik enerji tüketimi ve fiyat bakımından uygun ürünler bulunuyor. Şu sıralar birçok marka da indirim kampanyaları düzenliyor. Tüketicilerin bu ürünlere ihtiyacı varsa eğer şimdi alma zamanı. Hammadde fiyatlarındaki artışlar beyaz eşyalara da yansıyor. Önümüzdeki süreçte beyaz eşyalarda fiyatların buna bağlı olarak biraz daha artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Kurban Bayramı normalleşme sürecine denk gelse bile e-ticaret satışlarında gerileme beklemediğini dile getirdi. Kıyma makinesi ve bıçak gibi bayramda sıklıkla kullanılan ürünlerin çok talep edildiğini söyleyen Çevikoğlu, bui ürünlerin online satışında aylık bazda yüzde 35 düzeyinde artış olduğunu belirtti.

2 bin ton tüketim

Bayramların vazgeçilmezi tatlı için de satışlar sürüyor. Baklava üreticileri bu yıl günlük tüketimin 2 bin ton olmasını bekliyor. Üreticileri, baklava satın alacak olan tüketicilere, “Güvenilir satıcılardan baklava alınmalı. İyi baklavanın şerbeti akmaz” diyor. Bu yıl toplam bayram şeker tüketiminin 18-20 bin ton olmasını bekleyen şeker üreticileri, yaza denk gelen bayramlarda tüketicilerin sert şekerlemelere ilgi gösterdiğini söylüyor.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, “Bayramda elde edilen deriler ekonomiye yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlıyor. Ham derinin işlenip ayakkabı, çanta, ceket gibi katma değerli hale getirilmesiyle bu rakam 3 milyar TL’lere çıkıyor” dedi. Kurban Bayramı’nın deri sektörünün hammadde ihtiyacı nedeniyle önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Şenocak, Türkiye’de yaklaşık 55 milyon küçükbaş hayvan, 18-19 milyon civarında da büyükbaş hayvan olduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 30’unun Kurban Bayramı’nda kesildiğini söyledi. Derinin saklama koşullarından da bahseden Şenocak, “Ekonomik değerini yitirmemesi için, kurban derilerinin tüyü dışarıda kalacak şekilde, iç kısımlarının kristal tuzlarla tuzlanıp, kapatılması gerekiyor ve daha sonra uygun ortamlarda saklanılması gerekiyor. Özellikle güneş altında tutulmaması gerekiyor, mutlaka poşetlere konuluyor, poşetlere konulduğunda da hava alması sağlanmalı. En kısa zamanda toplanma merkezlerine teslim edilmeli” diye konuştu.