Piyasalar imalat verilerine odaklandı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi, imalat sanayi performansı... Bir gelişme tüm sektörleri etkiliyor.

Piyasalar imalat verilerine odaklandı

Bugün başlayacak Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,59 değer kaybetti.

Türkiye'de salgının neden olduğu ekonomik durgunluk nedeniyle Nisan ayında 33,4 olan imalat sanayi PMI endeksi, sonraki aylarda toparlandı ve Haziran ayı itibarıyla büyüme pozisyonuna geldi.

Bugün Çin, Güney Kore ve Hong Kong'da resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmezken Japonya'da da teknik bir nedenden ötürü pay piyasalarında işlemler durduruldu. Japonya'da açıklanan imalat sanayi PMI verisi 47,7'ye yükselerek beklentileri aşması sonrası dolar/yen paritesi 105,4'e geriledi.

IHS Markit'in açıkladığı Euro bölgesi imalat satın alma yöneticileri endeksi eylül ayında, ağustos ayındaki 51,7 puandan, 53,7 puana yükseldi.

Endekste görülen 2 puanlık artış, Euro bölgesi ekonomisinin son iki yılın en büyük iyileşmesi olurken faaliyet durumu son 3 aya göre yükseldi. Eylül ayında en büyük iyileşme son 26 ayın zürvesiyle Almanya'dan geldi. Faaliyet durumunda en büyük gelişme ise Hollanda'dan geldi.

IHS Markit Ekonomi Direktörü Chirs Wiliamson "Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Avusturya'da görülen gelecek hakkında iyimserlikler gelecek aylarda daha olumlu verilerin geleceğine işaret ediyor. Ancak daha geniş temelli bir toparlanma olmazsa, toparlanmada sürdürülebilirlik riske girebilir" dedi.

Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde üretici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,1, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 0,2 yükselirken, yıllık bazda sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,5 yükseldi.