Plajda denize girenler zarar vermesin diye etrafına çit örüldü. Sadece fotoğraf çektirebiliyorlar

Caretta carettaların yumurta bırakma mevsimi ile insanların denize girme mevsiminin aynı döneme denk gelmesi nedeniyle Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yumurtalarını bırakmak için sahile çıkan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının yuvalama alanı çitle korumaya alındı. Vatandaşlar sadece çit etrafında fotoğraf çektirebiliyor.

Plajda denize girenler zarar vermesin diye etrafına çit örüldü. Sadece fotoğraf çektirebiliyorlar

Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar arasında yer alan caretta carettalar Türkiye'de Ege bölgesindeki kumsallarda ürüyor. Sevimliliği ile büyük ilgi gören bu hayvanların yumurtalarının korunması adına Aydın'da büyük çabalar harcanıyor.  

Plajda denize girenler zarar vermesin diye etrafına çit örüldü. Sadece fotoğraf çektirebiliyorlar - Resim : 1

KIRMIZI LİSTEDE YER ALIYOR 

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarından biri, dün gece yumurta bırakmak için Güzelçamlı Mahallesi'nde bulunan sahile çıktı. Boyu yaklaşık 100 santimetre olan deniz kaplumbağası, yuvalama alanını seçtikten sonra kazdığı çukura yumurtalarını bıraktı. Carettanın yumurtalama anını cep telefonu kameralarıyla kaydedenler, durumu EKODOSD'a bildirdi. Bölgeye hareket eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağasının sağlık durumunu kontrol ettikten sonra yaşam döngüsünü izlemek amacıyla kullanılan markalama çalışmasını yaptı. Bahattin Sürücü ile temasa geçen Kuşadası Belediyesi ekipleri de vakit kaybetmeden caretta carettanın yuvalama alanına gidip, koruma altına aldı. Deniz kaplumbağasının yumurtalarını bıraktığı alan, 1 metre uzunluğunda çitle çevrilip, üzerine uyarıcı levhalar asıldı.

Plajda denize girenler zarar vermesin diye etrafına çit örüldü. Sadece fotoğraf çektirebiliyorlar - Resim : 2

TATİL İÇİN İSTANBUL'DAN GİTTİ 

Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının yumurtlama anına tanık olan Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Pirinç; "Görünce çok heyecanlandım. Yuva yapma anını cep telefonumla kaydettikten sonra ilgililere haber verdim" dedi.

Plajda denize girenler zarar vermesin diye etrafına çit örüldü. Sadece fotoğraf çektirebiliyorlar - Resim : 3

Tatil için İstanbul'dan Kuşadası'na gelen Ahsen Zengin ise caretta carettanın koruma altına alınan yuvalama alanını görünce çok mutlu olduğunu söyledi. Kendisinin de bir hayvan sever olduğunu belirten Zengin; "Kuşadası Belediyesi'ne bu konuda hassas davrandığı için teşekkür ediyorum" dedi.