Prof. Dr. Ceyhan'dan flaş uyarı: Bu üç belirtiyi görürseniz hemen doktorunuza başvurun!

Koronavirüs salgının başlangıcından itiberen çocuklar için yetişkinlere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu üç belirtiyi görürseniz doktorunuza başvurun" dedi ve anlattı.

Prof. Dr. Ceyhan'dan flaş uyarı: Bu üç belirtiyi görürseniz hemen doktorunuza başvurun!

Koronavirüsün çocuklarda ağır seyretmediği kaydediliyor ancak koronavirüsü atlatan çocukları daha büyük tehlike bekliyor. Salgının başlangıcından beri uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsün atlatılmasının ardından çocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) görülme sıklığının arttığını açıkladı.

Prof. Dr. Ceyhan, “İlk başta, corona virüsü tanısı alan 0-19 yaş arasındaki çocuklarda deride soyulma, parmakta şişme, gözde kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıktı. ABD'de, İtalya'da ve İngiltere'de geçtiğimiz Mayıs ayında bununla ilgili makaleler yayımlandı. Bunu ilk olarak Kawasaki hastalığına bağladılar ancak o aslında MIS-C. Çünkü bu çocuklar günler içinde hayatını kaybediyordu” şeklinde konuştu.

Hepsi yoğun bakımda!

Kawasaki’nin bu kadar ağır tablolara neden olan bir hastalık olmadığını vurgulayan Ceyhan sözlerine şöyle devam etti: “Sadece Hacettepe'de 27 çocukta görüldü. Diğer uzman arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre onlar da bu vakalara rastlıyorlar. Sadece Hacettepe'de 27 vaka varsa Türkiye'de yüzlerce hasta var demektir. Şu an toplam sayıyı bilmiyoruz ama bununla ilgili bir yayın hazırlamış bulunuyoruz. Dediğim gibi ne yazık ki bu Kawasaki'den çok daha ağır bir hastalık; bizdeki bu çocukların hepsi yoğun bakımda” şeklinde konuştu.

Okulların açılması vakaları artırdı
Çocuklarda multisistem inflamatuar sendromu gibi ağır tablolara sebep olan risklere karşın okullarda yüz yüze eğitimin başlatılması kararı tekrar gözden geçirilmeli mi? Son dönemdeki vaka artışının en önemli sebeplerinden birinin okulların açılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, “Bir insan grubunu haftada 1-2 gün bile olsa bir yerde bulundurursanız risk artacaktır zaten” yorumunu yaptı.