Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tv100'de açıkladı: Hafta sonu yasağı işe yaramıyor

Mine Uzun'un sunduğu tv100'de yayımlanan Güne Bakış programına katılan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hafta sonu kısıtlamalarının bir işe yaramadığına inandığını söyledi. Ceyhan, salgının biteceği tarih hakkında da kendi görüşünü açıkladı.

Koronavirüs salgını hakkında görüşlerini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de salgın nedeniyle kötü şeyler kadar iyi şeylerin de olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı aşı haberinin önemli olduğunu kaydetti.

Mine Uzun'un, "Hafta sonu yasakları hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya, "Ben işe yaradığına inanmıyorum. Bunu baştan beri söylüyorum. Ters etkisi de oluyor. Diyelim ki 4 kişilik bir aile var. Bu aileden bir kişi evin dışına çıkıyor para kazanmak için. Toplu taşıma kullanıyor, kalabalık ve mesafe sağlanması mümkün olmayan iş yerinde çalışıyor. O virüsü alıp geliyor. Açık havaya çıksalar bulaş oranı 19'a 1 olacak. Onun için mümkün olduğu kadar insanlara yürüyüş yapma ve hava alma faaliyetlerini sağlamak lazım. İnsanları eve kapatmadan pek bir şey beklemiyorum" dedi.

Vaka sayısı 10 bin mi 100 bin mi? Vaka sayısı açıklanandan fazla mı?

Prof. Dr. Ceyhan, vaka sayıları hakkındaki iddiaları için ise şu açıklamalarda bulundu:

Bu benim söylediğim rakamlar değil, bilimsel olarak bilinen bir kat sayıdır. Bu hastalık belli bir oranda belirtisiz seyrediyor. Ancak yaygın tarama testi ile tespit edilebilir. Yaptığımız testler ortalama olarak yüzde 50 civarında. Sayın bakanın da bir kaç kez açıkladığı gibi bizim test politikamız, belirti olduğu düşünülen kişilere yapılan testlerdir. O yüzden biz DSÖ kriterleri ile vaka sayısı vermiyoruz. Bunun kaçla çarpılacağı tarama testlerini ne kadar yaptığınızla ilgilidir. Hiç tarama testi yapmıyorsanız 10'la çarparsınız. Eğer etkin bir tarama testi yapıyorsanız 5'le çarparsınız.

Pandeminin Türkiye'deki gerçek durumunu ortaya çıkarabilmek için tarama testini yapmanız lazım. "Umutsuzluk saçıyor, korku salıyor" diyenler kötü niyetli insanlardır. 10 bin dediğimiz zaman durum iyi anlamına mı gelecek? Türkiye için tedbirlerin aynı şekilde sürdürülmesi gereken ortamdır.

Salgın ne zaman sona erecek?

Canlı yayın konuğu Prof. Dr. Selami Kuran'ın pandeminin Türkiye ve dünya bazında ne zaman sona ereceği konusunda tahmininin sorulması üzerine şu açıklamada bulundu:

İngiltere'nin aşılama nedeniyle açılmaya gittiği iddialarının gerçek olmadığını söyleyebiliriz. İngiltere daha farklı bir yol izledi. Aşıdan ziyade test için çok büyük bütçe ayırdılar. Doğru adımlar attıkları için, sadece aşıdan kaynaklı değil. Onların yaptığı tahminlerin doğru çıkma şansı bizden daha fazla. İngiltere daha fazla tarama testi yapıyorlar. Biz tarama testi yapmıyoruz.

Biz aşılamayı yüzde 70-75 civarında yaparsak o zaman sayılar ciddi şekilde düşmeye başlayacak. Biz de aynı şekilde vaka sayılarını düşürünce tek tek tedbirleri kaldıracağız. Bunun için de aynı zamanda sınırlarımızı korumamız gerekiyor. Çin hala çok ciddi sınırlarını koruma tedbirleri uyguluyor. Çin'e vize almak çok zor. Wuhan'ın dışarıyla ilişkisi hala kısıtlı.

Türkiye'yi zorlayacak tek şey turizmin çok daha önemli olması. Çin, turizm konusunda bizden farklı. Bir çok alandan gelir sağlıyorlar. Gerektiğinde kısıtlamayı çok sıkı şartlarda uyguladığı için bu işi hallettiler. O zaman aşı dahi yoktu.

Ben aşılamanın (bakan beyin açıkladığı programda aksaklık yaşanmazsa) bu sonbaharda ya da bu senenin sonuna doğru DSÖ'nün hesaplarına göre önümüzdeki senenin ilkbaharında istediğimiz düzeye geleceğini ve sınırlarımızı koruduğumuz sürece hayatın yavaş yavaş normale döneceğini düşünüyorum.

DSÖ, mevcut aşı ve dağılımı için araştırma yapmış. Yüksek gelirli ülkeler salgından 2021'in ilkbaharında kurtulacak. Orta gelirli ülkeler 2022'nin ilk baharında, dar gelirli ülkeler ise 2025'in ilkbaharında kurtulacaklar.