Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: İstanbul'da büyük deprem olmayacak

Deprem Uzmanı ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy tv100 ekranlarında Ahmet Kasım Han’ın sunduğu Yüz Yüze programının konuğu oldu. Şener Üşümezsoy canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Depremin haritayı nasıl değiştirdiğini canlı yayında anlatan Üşümezsoy, Elazığ depreminin nasıl meydana geldiğini de açıkladı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ahmet Kasım Han’ın “Olası bir depremi nasıl tahmin ediyorsunuz?” sorusunu “Fayların nerede olduğunu, yapısını ve bunların aynı anda ne kadar hareket ettiklerini biliyoruz. Fayın yapısını da bildiğimiz için bu fay nasıl hareket eder konusunda bir fikrimiz var. Fay üzerinde birikmiş olan strese baktığınız zaman fayın yapısı ve çevresindeki sisteminin etkileşimi nedeniyle bir uyarı veriyor. Olası depremleri bu şekilde tahmin edebiliyoruz” şeklinde cevap verdi.

Ege'deki deprem riskleri neler olduğunu ve Marmara fayının ne kadar aktif olduğunun bilgilerini veren Üşümezsoy, “İstanbul'da büyük deprem olmayacak” dedi.

Deprem büyüklüğü ile şiddeti farklı olduğunu aktaran Üşümezsoy, “Fay ne kadar derinde olursa o kadar büyük alan yırtılır. Derinlik büyüdükçe fayın uzunluğu da büyüyor. 10 kilometrenin altındaki fay tehlikelidir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy son olarak “İstanbul'da bu yüzyıl için büyük bir deprem olamayacağının altını çizdi. Ancak gelecek yüzyıl için ise tüm fayların kırılacağı bilgisini aktardı.